Tuğçe Yatmaz

PALEO DİYETİ NEDİR?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Paleo diyeti, ilk insanların beslenme şekillerini örnek alan yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir beslenme planıdır.

Peki neden bu diyet çıkarılmış? Avcı-toplayıcı atalarımızın obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıklara daha az yakalandığı ve bunun diyetlerindeki farklılıklardan kaynaklı olduğu inancına dayalı bu diyet çıkarılmış. Yani Paleo diyeti, erken insan atalarının diyetini taklit etmek için tasarlanmış bir beslenme şeklidir. Meyve, sebze, et, balık ve kümes hayvanları gibi bütün gıdaların tüketimini teşvik eder. Diyetin savunucularına göre, bunu takip etmek kronik hastalıkların önlenmesine ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Öte yandan bunun çok kısıtlayıcı olabileceği ve önemli besinler açısından zengin birçok besin grubunu ortadan kaldırabileceği de bir gerçek.

Paleo diyeti, işlenmiş gıdalar, tahıllar, baklagiller, süt ürünleri ve ilave şeker dahil olmak üzere ilk avcı-toplayıcıların erişemediği gıdaların sınırlandırılmasını içerir. Bunun yerine bu diyet planı, tabağınızı et, balık, kümes hayvanları, meyveler, sebzeler, yağlı tohumlar ve sağlıklı yağlar gibi minimum düzeyde işlenmiş gıdalarla doldurmayı kapsar.

Ancak diyetin çeşitleri var ve her biri hangi gıdalara izin verildiği konusunda biraz farklı. Örneğin, bazı paleo diyetleri daha az kısıtlayıcıdır, bazı glutensiz tahıllara ve ıslatılıp pişirildiği sürece baklagillere ölçülü olarak izin verir.

Paleo diyetinde tüketimi serbest olan yiyecekler

Paleo diyetinde tüketilebilen gıdalar: Kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta, meyveler, sebzeler, yağlı tohumlar, işlenmemiş bitkisel yağlar, otlar ve baharatlar.

Paleo diyetinde yasaklı yiyecekler

Diyetin bir parçası olarak kaçınmanız gereken bazı yiyecekler şunlardır: Baklagiller, süt ürünleri, tahıllar, patates, rafine bitkisel yağlar, işlenmiş paketli gıdalar, yapay tatlandırıcılar, ilave şeker.

Kilo kaybına yardımcı olur mu?

Paleo diyeti, besin açısından zengin tüm gıdaları yemeyi teşvik eder ve genellikle kalorisi yüksek olan ve kilo alımına katkıda bulunabilecek işlenmiş gıdaları sınırlar.

Aynı zamanda protein açısından da yüksektir; bu da kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlamak için “açlık hormonu” olan ghrelin düzeylerini azaltabilir. Son yıllarda, çeşitli çalışmalar paleo diyetinin kilo kaybını artırmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Paleo diyetinin olası faydaları

Paleo diyeti kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bazı araştırmalar ise paleo diyetinin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Paleo diyetinin olumsuz yönleri

Paleo diyeti sağlık açısından çeşitli potansiyel faydalar sunarken, birkaç dezavantajın da dikkate alınması gerekir.

Birincisi, son derece besleyici olan ve genellikle sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak tüketilebilen çeşitli besin gruplarını ortadan kaldırır. Örneğin baklagiller lif, protein ve demir, çinko gibi çok sayıda mikro besin açısından zengindir. Bu arada çalışmalar, tam tahılların daha düşük tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve belirli kanser türleriyle bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

Paleo diyetinin birçok besin grubunu yasakladığı göz önüne alındığında, veganlar ve vejetaryenler de dahil olmak üzere diyet kısıtlamaları olan kişiler bu diyeti takip etmekte zorlanabilir.

Ayrıca, çok fazla taze ürün, et, balık ve kümes hayvanları gerektirdiğinden, diğer beslenme şekillerinden daha pahalı ve sürdürmesi zor olabilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!