Tuğçe Yatmaz

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEYE YARDIMCI BESİNLER

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Prediyabet, diyabet veya kan şekerini etkileyen diğer rahatsızlıkları olan kişiler için diyet, sağlıklı kan şekeri düzeylerini korumanın önemli bir parçasıdır. Vücut ağırlığı, aktivite, stres ve genetik gibi faktörler de kan şekerinin korunmasında rol oynasa da, sağlıklı bir diyet uygulamak kan şekeri kontrolü için kritik öneme sahiptir. Eklenti şeker ve rafine karbonhidratlar da dahil olmak üzere bazı gıdalar kan şekeri dalgalanmalarına katkıda bulunabilirken, diğerleri genel sağlığı teşvik ederken kan şekeri kontrolünü optimize edebilir.

Kefir ve yoğurt

Kefir ve yoğurt, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilecek fermente süt ürünleridir.

Tip 2 diyabetli 60 kişi üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışma, probiyotik açısından zengin bir içecek olan kefiri, günde 600 mililitre içmenin, probiyotik içermeyen kefir içmeye kıyasla açlık kan şekerini ve HbA1c’yi önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

Yoğurt tüketimi ayrıca tip 2 diyabet riskini de azaltabilir.

Avokado

Avokado kan şekerinin düzenlenmesinde önemli faydalar sağlayabilir. Sağlıklı yağlar, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengindirler ve bunları öğünlere eklemek kan şekeri yönetimini iyileştirebilir.

Çok sayıda çalışma, avokadonun kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve yağ kaybı yoluyla metabolik sendromun gelişimine karşı koruma sağlayabileceğini bulmuştur. Metabolik sendrom, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri gibi kronik hastalık riskini artıran bir grup durumdur.

Yağlı tohumlar

Araştırmalar, ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tahumları yemenin kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olmanın etkili bir yolu olabileceğini göstermiştir.

Tip 2 diyabetli 25 kişiyle yapılan küçük bir çalışmada, düşük karbonhidratlı diyetin bir parçası olarak gün boyunca hem yer fıstığı hem de badem tüketmenin, açlık ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerini düşürdüğü görüldü.

Ara öğünlerinizde meyvelerle birlikte veya ezme şeklinde yulafınıza katarak hem öğününüzün doyuruculuğunu arttırabilirsiniz hem de kan şekerinizin hızla yükselmesini engelleyebilirsiniz.

Keten tohumu

Keten tohumu lif ve sağlıklı yağlar açısından zengindir ve kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

Tip 2 diyabetli 57 kişi üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışmada, her gün 30 g keten tohumu içeren 200 g %2,5 yağlı yoğurt tüketenlerin, yoğurdu sade tüketenlere göre, HbA1c düzeylerinde önemli düşüşler görüldü. Ayrıca, 25 kontrollü çalışmanın gözden geçirilmesi, keten tohumunun tamamını yemenin kan şekeri regülasyonunda önemli iyileşmelere yol açtığını ortaya çıkardı.

Yulaf

Diyetinize yulaf eklemek, önemli kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olduğu gösterilen yüksek çözünür lif içeriği nedeniyle kan şekeri seviyenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.

16 çalışmanın analizi, yulaf alımının HbA1c ve açlık kan şekeri düzeylerini kontrol öğünlerine kıyasla önemli ölçüde azalttığını buldu.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!