Tuğçe Yatmaz

ORGANİK GIDA NEDİR?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Organik gıdalar son yirmi yılda giderek daha popüler hale geldi ve gıda sektöründe önemli bir yer kaplıyor. Bazı insanlar organik gıdanın geleneksel olarak yetiştirilen gıdalardan daha güvenli, sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşünüyor. Bazıları ise bunun çevre ve hayvanlar için daha iyi olduğunu söylüyor.

Organik gıda nedir?

“Organik” terimi belirli gıdaların nasıl üretildiğini ifade eder. Organik gıdalar aşağıdakiler kullanılmadan yetiştirilmiştir:

Yapay kimyasallar.

Hormonlar.

Antibiyotikler.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO’lar).

Bir gıda ürününün organik olarak etiketlenebilmesi için yapay gıda katkı maddeleri içermemesi gerekir. Buna yapay tatlandırıcılar, koruyucular, renklendiriciler ve monosodyum glutamat (MSG) dahildir.

Organik olarak yetiştirilen ürünler, bitki büyümesini iyileştirmek için doğal gübreler kullanma eğilimindedir. Organik olarak yetiştirilen hayvanlara antibiyotik veya hormon verilmez.

Organik tarım toprak kalitesini iyileştirme ve yeraltı suyunun korunmasını sağlama eğilimindedir. Aynı zamanda kirliliği azaltır ve çevre için daha iyi olabilir.

En sık satın alınan organik gıdalar meyveler, sebzeler, tahıllar, süt ürünleri ve ettir. Gazlı içecekler, kurabiyeler ve paketli etler gibi işlenmiş organik ürünler de mevcuttur.

Organik gıda satın alıp almadığınızı nasıl anlarsınız?

Organik besin almak isterseniz birkaç kritere bakmanız gerekiyor. Ürünün üzerinde organik tarım mührünü aramanız önemlidir. Ayrıca gıda etiketlerindeki şu ifadelere dikkat edin, böylece gerçekten organik olarak yetiştirilen gıdaları tanımlayabilirsiniz:

%100 organik. Bu ürün tamamen organik malzemelerden üretilmiştir.

Organik. Bu üründeki bileşenlerin en az %95’i organiktir.

Organik malzemelerle üretilmiştir. İçeriklerin en az %70’i organiktir.

Bir ürün %70’ten az organik içerik içeriyorsa, organik olarak etiketlenemez.

“Doğal” ve “organik” ürünler aynı değildi. Ürünün üzerinde doğal, tamamen doğal, hormonsuz gibi ifadeler yazması, bu ürünün organik olduğu anlamına gelmez.

Organik olarak yetiştirilen ürünlerde daha fazla antioksidan ve vitamin bulunabilir.

Daha eski birkaç çalışma, organik gıdaların genellikle daha yüksek düzeyde antioksidanlar ve C vitamini, çinko ve demir gibi bazı mikro besinleri içerdiğini bulmuştur. Aslında bu gıdalardaki antioksidan seviyeleri %69’a kadar daha yüksek olabilir.

2003 yılında yapılan bir araştırma, organik olarak yetiştirilen meyvelerin ve mısırın %58 daha fazla antioksidan ve %52’ye kadar daha yüksek miktarda C vitamini içerdiğini buldu. Dahası, bir çalışma normal meyve, sebze ve tahılları organik versiyonlarla değiştirmenin diyetinizde ekstra antioksidanlar sağlayabileceğini bildirdi. Bu, günde 1-2 ekstra porsiyon meyve ve sebze yemekle karşılaştırılabilir.

Organik bitkiler kendilerini korumak için kimyasal böcek ilacı spreylerine güvenmezler. Bunun yerine kendi koruyucu bileşiklerinden, yani antioksidanlardan daha fazlasını üretirler. Bu da kısmen bu bitkilerdeki yüksek antioksidan seviyelerini açıklayabilir.

Nitrat seviyeleri genellikle daha düşüktür

Organik olarak yetiştirilen mahsullerin de daha düşük nitrat seviyelerine sahip olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar, bu mahsullerde nitrat seviyelerinin %30 daha düşük olduğunu göstermiştir. Yüksek nitrat seviyeleri, belirli kanser türlerinin artan riskiyle ilişkilidir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!