Tuğçe Yatmaz

EN İYİ HÜCRE YENİLEYİCİ BESİNLER

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı besinler antioksidan açısından zengindir. Bu gıdalar bir çok sağlık yararlarıyla ilişkilendirilmiştir ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Antioksidanlar vücutta üretilen ve gıdalarda bulunan, hücrelerin oksidatif strese neden olabilen ve çeşitli kronik hastalıkların gelişme şansını artırabilen serbest radikallerden korunmasına yardımcı olan bileşiklerdir.

Antioksidanlar açısından zengin bir diyet yemek, oksidatif stresi ve hastalık riskini azaltmak için kandaki antioksidan seviyelerini artırır.

İşte antioksidan bakımından zengin en iyi 14 sağlıklı besin.

Bitter çikolata

Çikolata severler için güzel haber, bitter çikolata antioksidan seviyesi bakımından oldukça zengin. Normal çikolatadan daha fazla kakaonun yanı sıra daha fazla mineral ve antioksidan içerir.

Dahası, kakao ve bitter çikolatadaki antioksidanlar, inflamasyonun azalması ve kalp hastalığı risk faktörlerinin azalması gibi etkileyici sağlık yararlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Kırmızı meyveler

Çilek, ahududu, yaban mersini, böğürtlen gibi kırmızı meyveler C vitamini açısından zengindir. Bu meyvelerin kırmızı renginin kaynağı aslında likopen olan çok iyi antioksidandır. İçeriğindeki antosiyaninlerin, LDL (kötü) kolesterol düzeylerini azaltarak ve HDL (iyi) kolesterolü yükselterek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Enginar

Enginar harika bir diyet lifi, mineral ve antioksidan kaynağıdır. Özellikle klorojenik asit olarak bilinen ve belirli kanserler, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bir antioksidan açısından zengindirler. Bununla birlikte enginarın antioksidan içeriği, nasıl hazırlandığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Mor lahana

Mor lahana, C, K ve A vitaminleri açısından zengindir ve yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.

Aynı zamanda  iltihaplanmayı azaltmaya, kalp hastalığına karşı korumaya yardımcı olabilir.

Dahası, mor lahanadaki C vitamini vücutta bir antioksidan görevi de görür ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve cildi sıkı tutmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, mor lahanadaki antioksidanların hacmi, onu nasıl pişirdiğinize bağlı olarak değişir.

Pancar

Pancar, harika bir lif, potasyum, demir, folat ve antioksidan kaynağıdır.

Betalainler adı verilen bir grup antioksidan açısından özellikle zengindirler. Bunlar pancarlara kırmızımsı rengini verir ve sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

Baharatlar ve otlar

Zencefil, zerdeçal ve karabiber gibi baharatların yanı sıra biberiye, maydanoz ve adaçayı gibi otların tümü çeşitli mineraller, vitaminler ve önemli antioksidanlar içerir.

Bunları yemeklerinize eklemek ve düzenli tüketmek, vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir, bu da çeşitli sağlık koşullarının gelişme şansını azaltmaya yardımcı olabilir. Spesifik bitki veya baharata bağlı olarak bu hastalıklar arasında yüksek tansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve şeker hastalığı yer alır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!