Tuğçe Yatmaz

SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN EN FAYDALI BESİNLER

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sindirim sistemi, besinlerin emilmesinden ve atıkları ortadan kaldırmaktan sorumlu olduğu için sağlığımızda hayati bir rol oynar. Ne yazık ki, birçok insan çeşitli nedenlerle şişkinlik, kramp, gaz, karın ağrısı, ishal ve kabızlık gibi sindirim problemlerinden muzdariptir. Özellikle ramazan ayında oruç tutma esnasında yaşadığımız en yaygın sağlık sorunlarından biri sindirim kaynaklı olabiliyor. Bu yüzden sofranızda bulunması yararlı olacak besinlere değinmek istedim.

İşte sindiriminizi iyileştirmek için en iyi besinler.

 

Yoğurt

 

Yoğurt, tipik olarak laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş sütten yapılır.

 

Probiyotikler olarak bilinen, sindirim sisteminizde yaşayan ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan ve bağırsaklarınızı sağlıklı tutan yararlı bakteriler içerir.

 

Probiyotikler bağırsağınızda doğal olarak bulunurken, yoğurt gibi gıdalar yoluyla alımınızı artırmak sindirimi kolaylaştırabilir. Probiyotikler şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilir. Ayrıca laktoz veya süt şekeri sindirimini iyileştirdikleri de gösterilmiştir. Ancak her yoğurt probiyotik içermez. Alışveriş yaparken paketin üzerinde “canlı ve aktif kültürler” olup olmadığına bakmak gerekiyor.

 

Kefir

 

Kefir, süte kefir mayası eklenerek yapılan süt ürünüdür.

 

Yoğurttaki probiyotik gibi kefir kültürleri de laktozun sindirimine yardımcı olarak laktoz intoleransı ile ilişkili şişkinlik, kramp ve gaz gibi bazı olumsuz yan etkileri azaltır.

 

Birçok çalışmada kefir, sağlıklı, sindirimi iyileştiren bağırsak bakterilerinde artışa ve aynı anda zararlı bakterilerde düşüşe neden olmuş.

 

Kefir tüketimi ayrıca bağırsaklarınızdaki inflamasyonun azalmasıyla da ilişkilendirilmiştir, bu da sindirim sürecini daha da iyileştirir.

 

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

 

Yeşil sebzeler mükemmel bir çözünmeyen lif kaynağıdır. Bu lif türü dışkınıza hacim katarak sindirim sisteminizdeki hızı artırır.

 

Yeşil sebzeler ayrıca gastrointestinal sisteminizdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığı gidermeye yardımcı olabilecek iyi bir magnezyum kaynağıdır. Bu faydayı sağlayan en yaygın koyu yeşil sebzelerden bazıları ıspanak, brüksel lahanası, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir.

 

Elma

 

Elma, çözünür bir lif olan zengin bir pektin kaynağıdır. Pektin, ince bağırsağınızda sindirimi atlar ve daha sonra kolonunuzdaki dost bakteriler tarafından parçalanır.

 

Dışkı hacmini arttırır ve bu nedenle kabızlık ve ishali gidermek için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca kolonda iltihaplanmanın yanı sıra bağırsak enfeksiyonları riskini de azalttığı gösterilmiştir.

 

Rezene

 

Rezene sindirim sisteminizdeki düz kasları gevşeten bir antispazmodik ajan içerir. Bu eylem şişkinlik, gaz ve kramp gibi olumsuz sindirim semptomlarını azaltabilir.

 

Chia tohumu

 

Chia tohumu, tüketildiğinde midenizde jelatin benzeri bir madde oluşturmaya neden olan güzel bir lif kaynağıdır. Bir prebiyotik gibi etki ederek, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini desteklerler ve bu sayede sağlıklı sindirime katkıda bulunurlar.

 

Lif içeriği sayesinde ayrıca bağırsağı düzenler ve sağlıklı dışkı oluşmasına yardımcı olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!