Fatma Nurselin KODAL

NEDENİ OLMAYAN BEDENSEL AĞRILAR

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Somatizasyon

Somatizasyon kavramı, psikolojik kaynaklı bedensel yakınmalardır. Bazen bu ağrıların sebebini bulmak için doktor doktor gezeriz fakat fiziksel bir probleme rastlanmaz. İşte bu psikolojik kökenli ağrıları çözümlemek için öncelikli olarak bu ağrıların kaynağını bulmak, bu ağrılara neden olan stres-kaygı-öfke-hayal kırıklığı vb. duyguları çözümlemek gerekir. Somut ve görünen belirtiler, arkasında yatan ve görünmeyen bu problemleri göz ardı etmemize neden olabilir ve asıl sorunu çözmemizi engelleyebilir. Bu nedenle, fiziksel kaynaklı olmayan bedensel belirtiler için gerekli desteğin alınması elzemdir. Bedenimizin “Bir problem var ve tek halledemiyorsun. Destek almalısın!” mesajıdır bu ağrılar, yakınmalar bize.

Somatizasyon (bedenselleştirme) tıbbi olarak açıklanamayan çok sayıda fiziksel semptom ile karakterizedir. Bedenin bu yakınmalar ile anlatmak istediği asıl konu psikolojik boyuttadır. Psikososyal veya duygusal sorunlar somatik (bedensel) yakınmalarla ifade edilir. Biriktirdiğimiz duygusal problemler artık bedenimiz yoluyla bizden yardım ister.

Somatizasyon belirtileri gösteren bireyler sıklıkla tıbbi tedavi yöntemleri ararlar fakat görülen bu belirtiler psikolojik kaynaklıdır. Peki, hangi psikolojik durumlar somatizasyon kaynağı olabilir? Somatizasyon görülmesinin nedenleri ve kaynakları arasında genetik yapı, fizyolojik ya da patolojik değişiklikler, kişilik yapısı, travmalar, öğrenilmiş yanıtlar, bilişsel öğeler, sosyokültürel etmenler sayılabilir. Genellikle anksiyete ve depresyon ile eş zamanlı görülebilmektedir. Bir durum, diğer bir durum için başlatıcı, tetikleyici olabilir. Örneğin, somatizasyon depresyon vb. bir durum sonrası gelişebilir veya sürekli hissedilen bu ağrılar nedeniyle kişinin isteksizliği, istemsiz gelişen yoğunlukta olumsuz düşünceleri artabilir ve depresyonu başlatabilir.

Bazı Somatizasyon Belirtileri:

Karın ağrısı – Baş dönmesi – Sırt ağrısı – Bayılma nöbetleri – Regl ağrısı ya da regl sorunları – Nefes darlığı – Cinsel ilişki sırasında ağrı – Kabızlık ya da ishal – Baş ağrıları – Göğüs ağrısı –  Uyuma güçlüğü – Kendini yorgun hissetme ya da bitkinlik – Kalp çarpıntısı ya da kalp atışlarında artma – Kol bacak ya da eklem yerlerinde ağrı (diz, kalça, vb.) – Bulantı, gaz ya da hazımsızlık gibi somatik yakınmalar görülebilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!