Fatma Nurselin KODAL

HAVA DURUMUNUN RUH HALİNE ETKİLERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Hava durumunun ruh halimizi etkilediği düşünülse de modumuzu etkilemede en büyük pay gün ışığınındır. İyi alınan güneş ışığı olumlu bir ruh halini destekler. Gün ışığının; hafıza, dikkat ve algılama üzerinde de olumlu etkileri görülebilmektedir.

Gri ve bulutlu havaları daha ”gri” bir duygudurum haline ve durgunluğa neden olabilir. Kış, sonbahar gibi mevsimlerin gündüz süresinin yaza göre daha kısa olması güneş ışığı almayı azaltır ve daha bunalımlı bir moda neden olabilir.

Hava da olan değişiklikler basıncı, neminde var olan değişiklikler ise vücutta bulunan nörokimyasal olayları etkiler ve davranışta nörokimyasal değişiklikler ortaya çıkar. Böylece, duygu değişimlerimizin altında iklimsel faktörler yatar.

Güneş ışığı alımı, duygudurumu üzerinde etkili bir nörokimyasal olan serotonin artışına neden olur ve serotonin ruh halini olumlu etkiler.

Sıcaklık seviyesi de ruh hali üzerinde etkili olabilmektedir. Yaklaşık 20 Cº ideal bir sıcaklıktır fakat bu derecenin fazla düşüşü veya yükselişi ruh halini olumsuz etkileyebiliyor. Sıcaklığın yoğun bir şekilde artışı ile ise agresif davranış eğilimi artabiliyor.

Ayrıca, nem oranı bireylerin yorgun veya asabi hissetmesine neden olabilirken, yağmurlu günler hayattan daha az memnuniyet duymaya neden olabiliyor.

Havalarda meydana gelen değişimler bu nedenle ruh halimizi, eyleme geçmemizi, duygusal kararlarımızı etkileyici bir role sahip olabiliyor. Güzelleşen, güneş ışığının arttığı, yani gündüzlerin uzadığı havaların gelmesinin ruh halimizi olumlu etkilemesiyle; ‘’bahar ve yaz’’ mevsimini çoğunlukla neşeli duygularla, enerji verici aktivitelerle eşleştirebiliyoruz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!