Fatma Nurselin KODAL

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİCİTEYE SAHİP ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİNE ÖNERİLER

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yakın çevrenin ve ailenin bilgi sahibi olması, işbirliği kurmak mühim bir role sahiptir. DEHB müdahale edilmezse ve destek almazsa uzun vadede “yetersizlik, depresyon, kaygı problemleri, ilişkilerde bozulmalar” gibi pek çok soruna zemin oluşturabilir. Eğer çocuğunuzda DEHB var ise öncelikle uygun ölçme ve değerlendirmenin yapılması, ardından uzman desteği gereklidir. Bunun dışında ev içerisinde ebeveyn olarak neler yapılabilir? Gelin birlikte bir göz atalım.

Neler Yapılabilir?

-Dürtüsellik ve hiperaktivitede, koordinasyon ve denge sorunları görülebildiği için fiziksel aktiviteler, spor enerjiyi olumlu yönlendirme, disiplin sağlama ve özgüven geliştirme açısından faydalıdır.

-Çocukta istemsiz gelişen DEHB belirtileri ”tembellik, yaramazlık veya rol yapma vb.” şekilde tanımlanmamalı ve sürekli ceza verme sistemi uygulanmamalıdır.

-Çocuğun özgüveni karşılaştığı muameleler ile zedelenebilir ve ebeveynlerin, yakın çevrenin desteği, sabırlı-anlayışlı tutumu çok önemlidir.

-Ödevlerde anne-baba yardımı önemlidir ve ödevlerden sıkılma, kaçınma durumlarını önlemek adına ödev öncesi-sonrası için planlamalar yapılabilir.

-Sade görevler vermek ve çocuğun dahil olduğu planlamalar yapmak önemlidir. Aile aktivitelerinizi çoğaltabilirsiniz.

-Konuşurken sizi dinlemediğini hissettiğinizde omzuna hafifçe dokunarak odağına yardımcı olabilirsiniz.

-Çocuğunuzla yüksek sesle konuşmayarak ve basit, anlaşılır cümleler kurabilirsiniz. Önemli yönergeler sıklıkla tekrarlanabilir fakat anladığından eminseniz tekrarlarla çocuğunuzu sıkmayınız.

-Mükemmeliyetçi beklentiler çocuğun pes etme ve özgüven zedelenmesine neden olabilir.

Yapabildiklerini ve olumlu davranışlarını sıklıkla takdir edebilirsiniz.

-Sorumluluk vererek küçük ev işlerine çocuğunuzu dahil edebilirsiniz. Özgüvenini ve sorumluluk bilincini destekleyecektir.

-”2 dakika sessizliği dinlemek” gibi tahammül edebileceği en kısa süreden başlayarak irade geliştirici alıştırmalarla destekleyebilirsiniz.

-Öfke gibi duygularla gösterdiği vurma, bağırma gibi davranışlarına aynı şekilde karşılık vermekten kaçının ve duygusunu anladığını göstererek ”bu davranışın yerine öfken geçtiği zaman konuşabiliriz” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!