Tuğçe Yatmaz

50 YAŞ ÜZERİ KADINLAR İÇİN DİYET ÖNERİLERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

50 yaşın üzerindeyseniz kalp veya beyin fonksiyonlarını destekleyen, menopoz semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olan veya genel sağlığınızı iyileştiren bir diyet arıyor olabilirsiniz. Bu yüzden bu yazıda, 50 yaş üstü kadınlar için sağlıklı diyet önerileri verildi.

Her yönüyle en iyisi: Akdeniz diyeti.

Akdeniz diyeti, 50 yaşın üzerindeki kadınlar da dahil olmak üzere hemen hemen herkes için sürekli olarak en sağlıklı beslenme kalıplarından biri olarak kabul edilmektedir.

1960’larda Yunanistan ve Güney İtalya’daki insanların yeme alışkanlıklarına dayanan bu diyet, düşük doymuş yağ içeriğiyle karakterize ediliyor. Esas olarak sebzeleri, baklagilleri, meyveleri, kabuklu yemişleri ve tam tahılları içerir ve eklenen yağın ana kaynağı olarak zeytinyağını içerir.

Ağırlıklı olarak bitki bazlı olmasına rağmen, orta miktarda balık ve süt ürünlerinin yanı sıra az miktarda yumurta, kümes hayvanları ve kırmızı et de içerir.

Onlarca yıldır yapılan araştırmalar, bu diyetin kalp hastalığı, diyabet, kanser ve zihinsel gerileme gibi çeşitli kronik, yaşa bağlı hastalıklara yakalanma riskinizi azalttığını gösteriyor.

Bu diyet aynı zamanda esnekliği nedeniyle diğer birçok popüler diyeti de gölgede bırakıyor çünkü bu diyette hiçbir yiyecek veya yiyecek grubu yasak değildir.

Kalp sağlığı için en iyisi: DASH diyeti.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre kalp hastalığı, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Dahası, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyon oranları, menopozun başlangıcından sonra önemli ölçüde artıyor.

Hipertansiyonu Durdurmak İçin Diyet Yaklaşımları yani DASH diyeti, hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyonu önlemek ve tedavi etmek için tasarlanmıştır. Düşük sodyum içeriği ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu bilinen kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengin gıdalara vurgu yapmasıyla karakterize edilir. Sodyum kısıtlamaları kişisel ihtiyaca göre değişmekle birlikte önerilen tuz alımı günde 1 çay kaşığını geçmemektir.

DASH diyeti temel olarak sebze, meyve ve az yağlı süt ürünlerini, ardından orta miktarda tam tahıl, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar, balık ve kümes hayvanlarını içerir. Kırmızı et ve tatlılar genellikle önerilmez ancak ara sıra izin verilir ve işlenmiş veya kurutulmuş etler yasaklanmıştır.

Diyet ayrıca tuzlu, aşırı işlenmiş gıdaları, düşük kolesterol ve gelişmiş kan şekeri kontrolü gibi ek faydalar sunar.

50 yaş üstü bir kadının kilo vermesinin en iyi yolu nedir?

50 yaş üstü kadınların kilo vermesinin tek bir yolu yoktur çünkü her kişinin vücudu farklıdır ve vücudunuzun kilo verme şeklini etkileyen farklı çevresel ve fiziksel faktörler olabilir. Bununla birlikte, 2021’de yapılan bir araştırma, çeşitli diyetlerin menopozdan sonra kadınlarda kilo kaybı ve diğer sağlık belirteçleri üzerindeki etkisini inceledi ve buna göre, düşük glisemik diyetin vücut yağ kütlesini azaltmada diğer diyetlere göre daha iyi sonuç verebildiği belirtildi.

Ellili yaşlarınızda daha etkili bir şekilde kilo vermek için daha fazla tam tahıl, bol miktarda sebze, ihtiyacını karşılayacak kadar meyve ve sağlıklı yağlar, baklagiller, balık ve kümes hayvanları yemeyi tercih edebilirsiniz. Daha yüksek proteinli bir diyet yemenin de 50 yaşın üzerindeki kişilerde kilo kaybına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

50 yaşındaki bir kadının kilo vermek için kaç kalori yemesi gerekir?

2020-25 Diyet Yönergeleri’ne göre, 50 yaşındaki bir kadının kilosunu korumak için günde yaklaşık 1800 kaloriye ihtiyacı vardır, ancak ilaçlar, aktivite düzeyi, genetik ve yağsız vücut kütlesi dahil olmak üzere birçok faktör bu tahmini etkiler. Haftada yarım kilo kaybetmek için günde yaklaşık 500 kalori kısıtşamak hedeflenebilir.

Akdeniz, Flexitarian, DASH  diyetleri kalbiniz, beyniniz ve genel sağlığınız için çeşitli faydalar sağlar. Sizin için doğru olanı seçmek, kişisel hedeflerinizi ve beslenme ihtiyaçlarınızı dikkatlice düşünmenizi gerektirir. Doğru seçim, uzun süre devam ettirebileceğiniz ve kendinizi en iyi hissetmenizi sağlayan diyettir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!