Tuğçe Yatmaz

MAGNEZYUM MİNERALİ VE TAKVİYESİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemde çokça konuşulan ve öneminin vurgulandığı magnezyum minerali ve takviyesidir.

Magnezyum vücudumuzda birçok rollere sahip. Vücudunuzun 300’den fazla enzimatik reaksiyon için magnezyuma ihtiyacı vardır. Ayrıca bir eksiklik veya yetersiz alım sağlığınız üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, düşük magnezyum alımı yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet ve hatta uyku sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Magnezyum çok çeşitli gıdalarda bulunmasına rağmen, takviyeler özellikle magnezyum alımı düşük olan kişiler için fayda sağlayabilir.

Magnezyum nedir?

Magnezyum vücudunuzda en çok bulunan dördüncü mineraldir. Besin, enerji üretiminden önemli proteinlerin oluşturulmasına kadar yüzlerce metabolik süreç ve diğer birçok önemli vücut fonksiyonu için gereklidir.

Diyetteki magnezyum kaynakları arasında baklagiller, yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur. Et ve balıkta daha az miktarda bulunur. Ancak önemine rağmen araştırmalar, birçok ülkede insanların neredeyse %50’sinin bu temel mineralden yeterince almadığını gösteriyor. Ayrıca düşük magnezyum seviyeleri tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi bir dizi sağlık sorunuyla bağlantılıdır.

Vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için yeterli miktarda magnezyum almak önemli. Diyetinizden yeterli miktarda bu minerali almak mümkün olsa da, magnezyum ihtiyacınızı yiyeceklerle karşılamakta zorluk çekiyorsanız veya eksikliğiniz varsa takviye almak yararlı olabilir.

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Magnezyum takviyeleri almak kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Araştırmalar, yüksek tansiyonu olan kişilerin bu minerali takviye ettiklerinde iyileşmeler görebildiğini gösteriyor.

Aslında, 34 çalışmanın gözden geçirilmesi, ortalama 3 ay boyunca günde yaklaşık 350 mg magnezyum almanın sistolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığı sonucuna varmıştır.

Uyku durumunu iyileştirebilir.

Magnezyum uyku sağlığında önemli bir rol oynar.

Magnezyum düzeyi düşük olan kişilerin, uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede zorluk gibi uyku sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir ve magnezyum takviyelerinin uykuyu iyileştirdiği gösterilmiştir.

Diğer çalışmalar da benzer sonuçlar buldu ve magnezyum takviyesinin insanların, özellikle de yaşlı yetişkinlerin daha hızlı uykuya dalmasına ve daha uzun süre uykuda kalmasına yardımcı olabileceğini gösterdi.

Kan şekeri yönetimine fayda sağlayabilir.

Magnezyum insülin ve glikoz metabolizmasında önemli bir rol oynar. Kan şekerini etkileyen bir durum olan tip 2 diyabetli birçok insanda magnezyum eksikliği de vardır. Bunun nedeni kısmen yüksek kan şekeri veya insülin seviyelerinin idrar yoluyla kaybettiğiniz bu besin miktarını artırabilmesidir. Magnezyum takviyesi almanın, hücrelerinizin insüline düzgün tepki vermediği metabolik bir sorun olan insülin direncini iyileştirebileceği görülmüş.

Magnezyum takviyesinin yan etkileri ve riskleri.

Magnezyum takviyeleri genellikle güvenli kabul edilse de, özellikle tıbbi bir durumunuz varsa, bunları almadan önce bir sağlık uzmanına danışmalısınız. Mineral takviyesi, belirli diüretikler, kalp ilaçları veya antibiyotik kullanan ve böbrek hastası olan kişiler için güvenli olmayabilir. Ek olarak, magnezyum takviyesinin eksikliği olmayan kişilerde sağlığı desteklediğine dair hiçbir kanıt yoktur. Herhangi bir takviyeye başlamadan veya durdurmadan önce daima bir sağlık uzmanıyla konuşun.

 

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!