Tuğçe Yatmaz

KIŞ SEBZE VE MEYVELERİNİ NEDEN TÜKETMELİYİZ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sebze ve meyve çeşidinin bol olduğu zamanlar geldi. Sayısız besinsel fayda alabileceğimiz kök sebzeler ve yeşillikler soframızda yer alıyor. Peki bu besinler bize ne gibi faydalar sağlıyor?

C vitamini ihtiyacımızı karşılıyorlar.

Soğuk algınlığı ve grip kış mevsiminin yoğun olduğu dönemlerdir. Kış sebzelerinin yalnızca tek bir fincan porsiyonu önerilen C vitamini dozunun yarısını içeriyor. C vitamini bağışıklığınızı güçlendirmenize ve hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olabilir. Biber, koyu yapraklı yeşillikler, turunçgiller, kırmızı meyveler yüksek C vitamini içeren besinlerdir.

İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olurlar.

İltihaplanma, vücudunuz virüs veya bakteri gibi dış istilacıların neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmak için beyaz kan hücreleri gönderdiğinde ortaya çıkar. Ancak bazen dışarıdan istilacılar olmadığında bile iltihaplanma meydana gelir ve bu da şişmeye veya eklem ağrısına neden olabilir. İnflamasyonu hafifletmeye yardımcı olmak için kış diyetinize bol miktarda koyu yapraklı yeşillik ekleyin. Kronik inflamasyonu azaltmaya yardımcı olmak için lahana, pazı, kara lahana ve ıspanak gibi kış sebzelerini yemeyi ihmal etmeyin. İnflamasyon ile savaşmayı arttırmak için yemeklere sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Günlük A vitamini ihtiyacımızı karşılayabilirler.

A vitamini sağlıklı görme ve güçlü bir bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur. Kış sebzelerinden havuç ise günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 73’ünü içeriyor. Bu kök sebzede ayrıca vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü ve gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek bir bileşik olan beta-karoten de bulunur. Çorbalara, salatalara ve sebze yemeklerinize havuç eklemeyi unutmayın.

Sağlıklı sindirimi desteklerler.

Gittikçe daha fazla araştırma bağırsak sağlığını korumanın önemine işaret ediyor. Bu durumda kışın da lif alımımızı sağlamak için kök sebzeler, meyveler ve yeşillikler yemeyi tercih edebiliriz. Pırasa gibi prebiyotik kaynağı yani bağırsaktaki iyi bakterilerin besin kaynağı olan yiyecekleri tüketmek bağırsak sağlığımız için oldukça yararlı olacaktır.

Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olabilirler.

Özellikle pancar kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir kök sebzedir. Kan damarlarını genişleten ve kan basıncını düşürebilen bir bileşik olan nitrik okside dönüşen nitratlar içerir. Pancarı haşlayıp yoğurt ile veya balzamik soslu roka ve peynirli salataya ekleyerek lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.

Sağlıklı ruh halini desteklerler.

Kışın bolca bulunan balkabağı, uykusuzluğu ve kaygıyı önlemeye yardımcı olabilecek önemli bir amino asit olan triptofan içeririr. Farklı şekillerde tüketebileceğiniz bu besinin çorbasını yapabilir veya fırınlayıp kış salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!