Mesut İlhan

ALANYA ELDEN GİDİYOR

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turizm duayeni ve Alanya dostu Hüseyin Baraner Alanya’daki Turizmin son yıllarda geldiği vahim durumu basın üzerinden dile getirdi. Bu yazı çok uzun olduğu için hepsi köşeme sığmıyor ancak bir kısmını yayımlayacağım ve yine Turizmci değerli Otel müdürlerinden Cengiz Aksoyer’in yorumu yer alacak. Alanya nasılda kötü yönetiliyor iki turizmcinin kaleminden yazılmış ibretle okumanızı rica ediyorum.

BARANER, “ALANYA İZLENİMLERİM”

Baraner, “Turizm sektöründe gözümü ilk açtığım yerin Alanya olmasından dolayı, bu şehrin benim için ayrı bir yeri olduğunu belirtmek isterim.

Her ne kadar burada yaşamasam da Alanya’ya borcum olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Alanya’yı takip etmeyi hiç bırakmadım ve her zaman mercek altında tuttum.

Hayatı boyunca turizm sektörün içinde olan birisi olarak, ekonomisinin ana lokomotifi turizm olan Alanya’nın, sektörde yaşadığı altın çağlarını geride bıraktığını, o günlere geri dönmek için herhangi bir planlama yapılmadığını, çaba sarf edilmediğini üzülerek ifade etmek istiyorum.

Ülkenin turizm politikasının yanında; Alanya’nın da turizm politikası olması gerektiği, hedeflerin belirlenmesi, bu hedeflere ulaşmak için planlamaların yapılması ve taviz verilmeden yapılan planların uygulanması kaçınılmazdır.

Kaçan treni yakalama şansımızı iyi değerlendirmek için yerel yönetimlere önemli görev ve büyük sorumluluklar düşmektedir. Yerel yöneticilerin bu konuda inisiyatif almaktan kaçınmamaları gerekiyor. İnisiyatif almaktan kaçınmaları durumunda, Alanya turizmi geri dönülmez bir yola girer ve sürekli geçmiş günleri aramak zorunda kalabilir.

Turizmin ülkemizde ilk başladığı yer olan Alanya’nın, iklimi, denizi, güneşi ile kumunun yanında paha biçilemez tarihi ve kültürel güzelliklere sahip olmasına rağmen geçmişte ağırladığı nitelikli ve ekonomisi güçlü turisti son yıllarda neden kaybetmeye başladığı sorunsalının sebep ve sonuç ilişkileriyle çok iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu kaybın sebepleri arasında bizlerin dışında gelişen, müdahale edemeyeceğimiz etkenler mutlaka vardır; ancak müdahale edemeyeceğimiz gelişmelerin etkilerini minimuma düşürmek yerel yöneticilerin elindedir.

Unutulmamalıdır ki bu etkenlerin dışında, müdahale edebileceğimiz, önceden tedbirlerini alabileceğimiz birçok konuda ilgililer, gerekli çalışmaları yapmakla sorumludurlar.

Öncelikle son yıllarda üzülerek görüyorum ki Alanya turizminin olmazsa olmazı apart oteller yıldan yıla yok oluyor. Alanya’da yaşayan herkesin uzun yıllar apart otellerin ekmeğini yediği unutulmamalıdır.

Apart otellerin yıkılması ya da tadilat yapılmak suretiyle 1+1 dairelere dönüştürülerek satılması, maalesef Alanya’da barınma sorununu çözmediği gibi bölge turizmine de en ağır darbeyi vurmaktadır.

Özellikle İskandinav ve bazı Avrupalı turistler için büyük öneme sahip olan apart otellerin yok edilmesine izin vermenin olumsuz sonuçları şimdiden hissedilmeye başlandı. Süreçte turizm çalışanları açısından da bunun olumsuzluklarının artarak devam edeceğine inanıyorum.

Her şeyin ekonomi üzerine kurulduğu bir dünya düzeninde, sahip olduğumuz bacasız fabrikaları kendi ellerimizle yıkıyoruz veya yıkılmasına göz yumuyoruz” demiş. Aslında bu yazının yazdıklarımdan çok fazlasını yazmadım. Bu yazıya başka bir duayen Turizmci Cengiz Aksoyer şöyle cevap verdi.

Aksoyer “Tek diyeceğim Alanya sahipsiz. Oy ve Show peşinde yayla-yayla gezen resim veren siyasetçilere kızmıyorum artık. Vizyon bu kadar. Yüzde 80-90 ekonomisi Turizm olan Alanya’mızda ortalıkta tek bir Turizm işletmeci veya yatırımcı yok. Kafalarını kuma gömmüş bekliyorlar. Amma hepimiz çok iyi biliyoruz ki Alanya’yı kaybedersek ki her yıl kaybetmeye devam ediyoruz asıl en büyük kaybı bu yatırımcılar yaşayacak.

Halbuki Yatırım riski taşıyan onlar, istihdam yaratan onlar, devlete vergi veren onlar, tedarik firmalara kaynak yaratan onlar ama hiç biri yok ortada.

Siyaset in gösteri dünyasını bırakıp ortak akıl ile bir araya gelinmezse 34 yıldır yaşadığım Alanya kaybetmeye devam eder” diyerek acıyı içerde yaşayan biri bu cümleleri sıraladı. Bende Aksoyer’e, “Cengiz Aksoyer adamsın müdürüm. Yalakalık yapmak için takla atan fırıldaklar dik durmadıkça maalesef Alanya turizmde hep Vizyonsuz kalır” kalır dedim. Hani şu son zamanlarda hep Vizyon projeler yapıyoruz diyen adam var ya Selam olsun ona…

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!