Fatma Nurselin KODAL

KARNELER ÜZERİNE

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karneler alındı ve çocuklardan bazıları korkarak karnesini eve götürürken, bazıları ise yüksek özgüvenle karnelerini götürdü. Burada çocukların korkması veya rahat bir şekilde karnesini velisine sunması karnelerinin birinin iyi birinin kötü olmasından kaynaklı değildir; mesele anne ve babanın tutumundan ötürü oluşan korku ve rahatlıktır. Katı ve sert tutumla karşılaşacağını bilen çocuk korkar, karnesi iyi olsa bile tek bir dersin ufak bir farkla düşük gelmesi bile yeterlidir korkması için. Çünkü hepsi “pekiyi” iken tek birinin “iyi” olması bile yeterli gelmeyebilir ebeveyn için. Veyahut bir çocuk notları kötü olsa bile rahatça ailesine sunabilir karnesini çünkü anne ve babasının destekleyici yorumlar yapacağını, onların notlarına bağlı olarak sevgisinin değişmeyeceğini bilir. Bu nedenle çocuklarımıza ne şekilde yaklaştığımız çok önemlidir.

 

Eleştirel ve takdir etmeyen bir yapıdaysak karne dışında pek çok noktayı çocuğumuz bize anlatmaz. Yani, bir noktada bizim davranışlarımıza tepkimizi kestiremediği için güvenemez. Destekleyici ve kapsayıcıysak ise çocuğumuz bizimle pek çok konuyu paylaşabilir çünkü en çok güvendiği kişi anne-baba olarak bizler oluruz. Çocuğunuz ile sınırsız ve fazla arkadaş olmak da yararlı değildir çünkü her çocuğun bir otoriteye ve sınıra ihtiyacı vardır. Sınırlar çocukları korur ve yetişkin olduğunda da sınırını bilen, insanlara sağlıklı sınırlar koyabilen bir birey haline gelir. Bu nedenle dengeyi sağlamak önemlidir. Destekleyici ve kapsayıcı olmak çocuğunuzu saygısızlığa itmez, bu noktaları karıştırmamak elzemdir.

 

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

 

-Karneler bir karşılaştırma aracı değildir. Karşılaştırmak çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmediğinizi düşündürür. Çocuğunuzda yetersizlik duygusunu tetikleyebilir.

 

-Puanlar çocuğunuzun değerini belirlemez. Yüksek beklentiler ve baskılar ‘’iyi not ve karneyle değerli olurum. Değerimin ölçülebilir ve koşulludur.’’ düşüncelerine zemin oluşturur.

 

-Karnelerin puan kısmı kadar öğretmenlerin yazılı geribildirim olarak görüş bildirdiği kısmı da dikkate değerdir. Dikkate alınmalıdır.

 

-Karneler eksik kalan ve desteklenmesi gereken dersler hakkında bilgi veren bir araçtır. Uygun program geliştirme ve destekle bu derslerde olumlu değişim sağlanabilir.

 

-Sosyal hayat, beceriler ve ilgi alanlarını desteklemek de oldukça önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!