DEPRESYON
Havaların sürekli olarak değişken seyrettiği bu aylarda, depresyon oldukça sık karşılaşabildiğimiz bir duygudurum bozukluğu. Özellikle mevsimsel olarak gelişen kış depresyonu da bu zaman diliminde sık görülebilen durumlardan. Depresyonu tam olarak tanırsak, genel ruh halimizi de tanıyabiliriz. Ayrıca, depresyon toplumumuzca yanlış algılanabiliyor. Depresyonu basit görebiliyor, belirtilerini yanlış yorumlayabiliyoruz veya yaşadığımız başka durumları depresyon olarak etiketleyebiliyoruz. Örneğin, birisi yoğun kaygı nedeniyle işlerini erteleyen birisi kendisini ‘’depresyonda’’ olarak tanımlıyor fakat depresyon belirtileri ile kaygının belirtilerini karıştırabiliyor. Başka bir örnek olarak ise, günlük olarak bazı hissettiğimiz üzüntülü anların uzun sürmesini depresyon olarak tanımlayabiliyoruz ve geçici bir ruh hali olduğunu kabullenmekte zorlanıyoruz. Gerçekten depresyon yaşayan ve bu nedenle günlük rutine uymakta zorlanan bireylerin ise ‘’bilerek’’ böyle davrandığını düşünüp, yargılayabiliyoruz. Depresyon sanıldığından ciddi ve rahatsızlık verici bir durumdur. Bu nedenle, depresyonu detaylı ele almak, destek görmek çok önemli bir role sahip. Peki, nedir bu depresyon?
Belirtileri
Depresyon sürekli bir üzüntü hali ve ilgi kaybı ile kendini gösterir. Bu nedenle yapılan işten keyif almama, uyku ve iştah sorunları görülmektedir. En az iki hafta boyunca, gün boyu belirtilerin seyredilmesi depresyon olma ihtimalini gösterir.
Mutsuzluk hissi, iştah artışı ve azalması, enerji kaybı, bitkinlik, değersizlik ve suçluluk hissi, aşırı uyuma veya uyuyamama, yaşam aktivitelerine karşı ilgisizlik ve keyif alamama, odaklanma sorunları, kendine zarar verme düşünceleri, bedensel hareketlerin ve düşüncelerin yavaşlaması, sürekli yorgunluk hali gibi belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerin en az 5’i, iki hafta boyunca görülürse, depresyon özellikleri olarak gösterilebilmektedir. Detaylı değerlendirme ve tanı için psikiyatri kliniği destek sağlarken, kişi danışmanlık desteği alabilir ve depresyonu atlatabilir. Her bireyin kendine has süreci olduğu için, iyileşme süreci de farklılık gösterebilir.
Türleri
Depresyonun birçok türü vardır. Bunlar ise: majör depresyon, doğum sonrası depresyon, mevsimsel depresyon, maskeli depresyon, adet öncesi depresyon, tekrarlayıcı kısa süreli depresyon, psikotik depresif bozukluk ve atipik depresyon.
Çalışmalar, depresyon görülme oranının kadınlarda 2 kat fazla olduğunu gösterir ve bunun esas sebeplerinden birinin de kadınların regl, doğum gibi sık deneyimledikleri hormonal değişimler olduğunu belirtir. Ayrıca, erkeklerin depresyon için yardım alma oranları kadınlara göre çok daha düşük görülmüştür. Genele bakıldığında, bir yıl içerisinde depresyona yakalananların %13’ü kadın, %8’i erkek. Ek olarak, küçük yaştaki çocuklar da depresyona yakalanabilmektedir ve özellikle aile içi durumlar bu konuda etkilidir.