OYUN İLE İYİLEŞMEK
“Oyun çocukların dilidir, oyuncaklar ise kelimeleridir” der Garry Landreth. Oyun çocukların kendini ifade ediş şeklidir. Oyuncakların her birini kullanarak oynadıkları oyun yaşantılarını sembolize etmektedir. Sizler de geçmişte çamurdan tabak-çanak yaptınız mı? Evcilik oynadınız mı? Bu oyunlar gerçek yaşantınızın yansımaları değil miydi?
Oynadığınız evcilikleri düşünün… Nasıl bir anne, nasıl bir babaydınız odaklanın. Kendi anne ve babanızın davranışlarından izler taşıyor muydu oyunlardaki rolleriniz? Veya başka yaşantılarınızdan? Çocuklar gerçek yaşamını oyuna taşır. Fakat oyun terapisi günlük oyunlardan farklıdır çünkü oyunun işlevi zorlukları aşmak için bir araçtır. Oyun terapisti, oyun odası, oyuncaklar ve hizmet ettiği amaçla günlük oyundan farklı olarak, oyunların dili, çocuğun iç dünyası anlamlandırılır.
OYUN TERAPİSİ
Oyun ile çocukların dili anlaşılır, analiz edilir ve buradaki düğümler çözülür. Oyun terapisinde güç çocuktadır. O nasıl isterse öyle kullanır kelimelerini (oyuncaklarını). Oyun terapisti ise onu koşulsuz kabul eden bir eşlikçidir. Oyun terapisi odası çocuğun yaşadığı durum ve duyguları sembolize eden oyuncaklarla doludur. 2 yaştan 12 yaşa kadar tüm çocuklar oyun terapisinden fayda sağlayabilir. Yetişkinler için konuşup anlatmak ne ise çocuklar için de ‘’oyun’’ aynı şeydir. Bu yüzden, kendini anlatmak için, çocuklar belki de hiç olmadığı kadar fazla fırsat bulur bu özel oyun odasında. Örneğin; öfkeli bir çocuk oyuncakları dağıtabilir, saldırgan oyunlar oynayabilir; duygularını olduğu gibi gösterip, duygusal bir boşaltım şansı bulur.
Oyun Terapisinde çalışılan bazı alanlar: Çocuklarda depresyon, kaygılar, korkular, takıntılar, boşanma, öfke, saldırganlık, düşük özgüven, çekingenlik, sosyalleşmekte zorluk, alt ıslatma, kaka kaçırma, kaka tutma veya idrar tutma davranışı, duygusal-uyumsal problemler, sınırlara/kurallara uyumsuzluk, tırnak yeme, travmatik deneyimler, okulda zorbalık yapan veya zorbalık gören çocuklar, dürtüsel çocuklar, kardeş kıskançlığı, kayıplar, yas tutan çocuklar, uyku ve yeme bozuklukları…
Oyunun gücü ile çocuklar kendini daha iyi tanır; duygularını keşfeder ve ifade eder; zorlandıkları durumları azaltır veya tamamen ortadan kaldırır; özgüveni destekler; sorumluluk bilinci sağlar; öz kontrol kazandırır; içsel çatışmaları çözer; sınırları öğrenir; davranış-
düşünce-duyguları arasında neden sonuç ilişkisi kurar; sosyal ilişkileri gelişir ve uyumu artar. Oyun terapisi ile çocuklar birçok zorluğu aşıp farklı alanlarda da ilerleme kaydedebilir.