Tuğçe Yatmaz

YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELEN BESİNLER

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, kalp hastalığı için en yaygın önlenebilir risk faktörüdür.

Yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet değişiklikleri kan basıncı düzeylerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Kalp sağlığına uygun bir diyet uygulamak kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir. Diyetinize belirli yiyecekleri, özellikle potasyum ve magnezyum içerenleri dahil etmek, kan basıncı seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir.

İşte yüksek tansiyona iyi gelen besinler:

Turunçgiller

Greyfurt, portakal, limon gibi turunçgiller, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek vitamin, mineral ve bitki bileşikleri ile yüklüdürler.

Portakal ve greyfurt suyu içmek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak greyfurt suyu, kan basıncını düşürmek için yaygın olarak kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte greyfurt tüketilmesi zararlı olabilir.

Yeşil yapraklı sebzeler

Pazı ve ıspanak, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek yeşil yapraklı sebzelere iki örnektir.

Bu yeşillikler, optimal kan basıncı seviyelerini destekleyen potasyum ve magnezyum gibi besinlerin kaynağıdır. Örneğin, 1 su bardağı (175 gram) pişmiş pazı günlük potasyum ve magnezyum ihtiyacınızın sırasıyla %20 ve %36’sını karşılar.

Ispanak, kan basıncını düşürebilen nitrat olarak bilinen bitki bazlı bir bileşik içerir. Ayrıca kalp sağlığını destekleyebilen antioksidanlar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile yüklüdür.

Yağlı balıklar

Yağlı balıklar, kalp için önemli faydaları olan mükemmel bir omega-3 yağ kaynağıdır. Bu yağlar iltihaplanmayı azaltarak kan basıncı düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Balık da dahil olmak üzere diyetteki daha yüksek omega-3 yağ seviyeleri, kalp hastalığı veya diyabet öyküsü olmayan genç erişkinlerde yüksek tansiyon riskini azaltabilir.

Yağlı Tohumlar

Kabak çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu, antep fıstığı, ceviz, badem gibi pek çok çeşide sahip yağlı tohumların  kan basıncı üzerinde yararlı bir etkisi olabilir

Pek çoğu lif ve arginin de dahil olmak üzere kan basıncı kontrolü için önemli olan konsantre bir besin kaynağı sunar. Arginin, kan damarı gevşemesi ve kan basıncını düşürmek için gerekli bir bileşik olan nitrik oksit üretmek için gerekli bir amino asittir.

Zeytinyağı

Zeytin ağacının meyvesinden elde edilen yağın, kan basıncını ve kalp hastalığı için diğer risk faktörlerini düşürmek de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararı vardır.

Zeytinyağındaki omega-9 yağ asidi ve antioksidan polifenoller gibi bitki bazlı bileşikleri sayesinde kan basıncını düşürmeyi amaçlayan bir diyetin faydalı bir parçası olabileceği görülüyor.

Fakat hiçbir yiyecek tek başına kan basıncını hızlı bir şekilde düşüremez. Ancak, bu besinler açısından zengin bir diyete uymak, uzun vadede kan basıncını düşürmeye veya korumaya yardımcı olabilir.

Yüksek tansiyon hastasıysanız daha detaylı olarak DASH diyeti uygulamanızı öneririm.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!