Tuğçe Yatmaz

DİYET SÜRECİNDE KALICI MOTİVASYON NASIL SAĞLANIR?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkesin kilo verme motivasyonu farklı olabiliyor. Sağlam bir motivasyon bulmak, kilo verme isteğinizin nedenlerini belirlemeyi, bunun için gerekli çabayı kabullenmeyi ve gerekirse destek almayı içerebilir.

Sağlıklı bir kilo verme planına başlamak ve buna bağlı kalmak bazen zorlayıcı görünebilir. Çoğu zaman insanlar başlama motivasyonundan yoksundur veya devam etme motivasyonlarını kaybederler. Neyse ki motivasyon, artırmak için çalışabileceğimiz bir şeydir.

Neden Kilo Vermek İstediğinizi Belirleyin

Kilo vermek istediğiniz tüm nedenleri açıkça tanımlayın ve bunları yazın. Bu, kilo verme hedeflerinize ulaşma konusunda kararlı ve motive kalmanıza yardımcı olacaktır.

Bunları her gün okumaya çalışın ve kilo verme planlarınızdan sapmak istediğinizde bunları bir hatırlatma olarak kullanın.

Sebepleriniz arasında diyabeti önlemek, daha dinç hissetmek, özgüveninizi geliştirmek ve tabi ki daha sağlıklı bir bedene sahip olmak olabilir. Araştırmalar, insanların kilo verme motivasyonunun içten gelmesi durumunda daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Gerçekçi Beklentilere Sahip Olun

Birçok diyet ve diyet ürünü hızlı ve kolay kilo kaybı iddiasındadır ve insanlar bunlara inanmak ister. Ancak sağlıklı olan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği haftada 0,5-1 kg kilo kaybıdır.

Ulaşılamaz hedefler belirlemek, hayal kırıklığına yol açabilir ve pes etmenize neden olabilir. Tam tersine, ulaşılabilir hedefler belirlemek ve bunları başarmak uzun vadede daha çok motive edecektir.

Hızlı kilo kaybı hedefleyenlerin diyeti bırakma olasılığı daha yüksek oluyor.

Aslında vücut ağırlığınızın %5-10’unu kaybetmek mesela 82kg olan birinin 4-8 kg arası vermesi şunları sağlayabilir: Kan şekeri kontrolünü iyileştirir, kalp hastalığı riskini azaltır, daha düşük kolesterol seviyeleri sağlar, eklem ağrısını azaltır. Bu yüzden küçük kilo kayıplarınızı göz ardı etmeyin ve bu durumu motivasyonunuzu arttırmaya çevirin.

Süreç Hedeflerine Odaklanma

Kilo vermeye çalışan birçok kişi yalnızca sonuç hedeflerini veya sonunda ulaşmak istedikleri hedefleri belirler. Yani bir sonuç hedefi nihai hedef ağırlığınız olacaktır. Ancak yalnızca sonuç hedeflerine odaklanmak motivasyonunuzu bozabilir. Çoğu zaman hedefe kendinizi çok uzak hissedebilir ve bunalmış hissetmenize neden olabilir.

Bunun yerine süreç hedeflerini veya istediğiniz sonuca ulaşmak için hangi eylemleri gerçekleştireceğinizi belirlemelisiniz. Süreç hedefine örnek olarak haftada dört kez egzersiz yapmak veya her gün 5 porsiyon meyve ve sebze tüketeceğim verilebilir.

Yaşam Tarzınıza Uygun Bir Diyet Planınız Olsun

Kilo verme sürecince en önemlisi de diyet listenizin sizin yaşam şeklinize uygun olmasıdır. Öğün saatlerinin ve içeriğinin size uygun olmadığı bir plana uymaya çalışmak sadece sizi daha çok strese sokacaktır.

Kalori alımınızı azaltmak kilo kaybına yol açacaktır, ancak özellikle de sık sık yo-yo döngüsünde olmak yani sürekli kilo alıp vermek gelecekteki kilo alımının bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

Bu nedenle belirli gıdaları tamamen ortadan kaldıran katı diyetlerden kaçının.

Mükemmelliği Hedeflemeyin ve Kendinize Şefkatli Olun

Kilo vermek için mükemmel beslenmeyi hedefleenize gerek yok. Çünkü bu mentaliteye sahip olduğumuzda  en ufak kaçamak yaptığınızda diyetinize uymaktan vazgeçebilirsiniz. Bu da önceki diyete uyduğunuz sürenin boşa gitmesi demektir.

Hata yaptığınızda kendinizi hırpalamaktan kaçının. Kendini mağlup eden düşünceler sadece motivasyonunuzu engelleyecektir. Bunun yerine kendinizi affedin. Tek bir hatanın ilerlemenizi mahvetmeyeceğini unutmayın.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!