Tuğçe Yatmaz

YENİ DÜNYA MEYVESİNİ YAKINDAN TANIYALIM

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenidünya, bir diğer adıyla malta eriği, aslen gül ailesinden Çin’e özgü bir ağacın meyvesidir. Renkleri, çeşide bağlı olarak sarıdan kırmızı-turuncuya değişir.

 

Yenidünya meyvesi, tohumları ve yaprakları güçlü bitki bileşikleriyle doludur ve binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Son araştırmalar, yenidünyanın bazı hastalıklara karşı korumada dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sunabileceğini düşündürmektedir.

 

İşte yenidünyanın şaşırtıcı sağlık faydaları.

Yenidünya, çok sayıda vitamin ve mineral sağlayan düşük kalorili bir meyvedir.

150 gram yenidünyanın besin değerleri:

Kalori: 70.

Karbonhidrat: 18 gram.

Protein: 1 gram.

Lif: 3 gram.

A vitamini: Almamız gereken günlük değerin (DV) %46’sını karşılar.

B6 Vitamini: DV’nin %7’sini karşılar.

Folat (B9 vitamini): DV’nin %5’ini karşılar.

Magnezyum: DV’nin %5’ini karşılar

Potasyum: DV’nin %11’ini karşılar.

Manganez: DV’nin %11’ini karşılar.

 

Bu meyve, hücresel hasarı önleyen ve hastalığa karşı koruma sağlayabilen ve turuncu meyvelerde bolca bulunan karotenoid antioksidanlarından özellikle yüksektir. Karotenoidler ayrıca sağlıklı görme, bağışıklık fonksiyonu ve hücresel büyüme için gerekli olan A vitamininin öncüleridir.

Ayrıca yenidünya, enerji üretimi ve kan hücresi oluşumu için önemli olan folat ve B6 vitaminini yüksek oranda içerir.

Dahası, sinir ve kas fonksiyonu için gerekli olan magnezyum ve potasyumun yanı sıra kemik sağlığı ve metabolizmasını destekleyen manganez sağlar. Ek olarak, yenidünya az miktarda C vitamini, tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), bakır, demir, kalsiyum ve fosfor içerir.

Karotenoid bakımından çok zengin.

Yenidünyanın içeriğindeki bitki bileşikleri sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlar. İçeriğinde bolca bulunan karotenoidlerin bağışıklık sisteminizi güçlendirdiği, iltihaplanmayı azalttığı ve kalp ve göz hastalıklarına karşı koruduğu gösterilmiştir.

Özellikle, beta karoten açısından zengin diyetler, kolorektal ve akciğer kanseri dahil olmak üzere belirli kanser risklerinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir.

7 çalışmanın gözden geçirilmesi, yüksek beta karoten alımını, düşük beta karoten alımına kıyasla tüm nedenlerden önemli ölçüde daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirdi.

Dahası, yenidünya, antioksidan, antikanser ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan ve diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli koşullara karşı korunmaya yardımcı olabilecek fenolik bileşikler açısından zengindir.

Kalori bakımından düşük olan bu meyveyi kilo vermek isteyenler ara öğünlerinde tercih edebilir. Aynı zamanda çok fazla tüketildiğinde meyvenin de vücutta metabolize olarak yağa dönüşeceği unutulmamalı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!