Tuğçe Yatmaz

YABAN MERSİNİ VE SAĞLIĞA FAYDALARI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Türkiye’de de artık sıklıkla market raflarında görmeye başladığımız yaban mersininin mevsimi geldi. Biz bu meyveyi çok tüketmiyor olsakta başka ülkelerde oldukça popüler ve tüketilen bir meyve. Özellikle meyveyle hazırlanan yoğurtlu öğünlere çok yakışıyor.

Bu küçük ama etkisi güçlü meyvenin faydası çok. Kan basıncını düşürmeye, kalp hastalığını önlemeye, hafızayı geliştirmeye, egzersizden sonra toparlanmaya ve daha fazla yarara sahip. Aynı zamanda oldukça da lezzetli.

 

Yaban mersini besin değerileri.

Ülkemizde yetişen yabani yaban mersinidir.. Tipik olarak daha küçük ve bazı antioksidanlar açısından daha zengindir.

1 fincan (148 gram) yaban mersini porsiyonu şunları içerir:

Lif: 3,6 gram

C Vitamini: Günlük almamız gereken değerin %16’sı,

K Vitamini: Günlük almamız gereken değerin %24’ü,

Manganez: Günlük almamız gereken değerin %22’sini almamızı sağlar.

Ayrıca yaklaşık %85’i sudur ve bir bardağın tamamı yalnızca 84 kalori ve 21,5 gram karbonhidrat içerir.

 

Yaban mersini en iyi antioksidan gıdalardan biridir.

Antioksidanlar vücudunuzu, hücrelerinize zarar verebilecek ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunabilecek olan serbest radikallerden korur.

Yaban mersininin, tüm yaygın meyve ve sebzeler arasında en yüksek antioksidan seviyelerinden birine sahip olduğu görülmektedir.

Yaban mersini içindeki ana antioksidan bileşikler, flavonoidler adı verilen bir polifenol antioksidan ailesine aittir. Özellikle bir grup flavonoid antosiyaninler bu meyvelerin yararlı sağlık etkilerinin çoğundan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Yaban mersininin vücudunuzdaki antioksidan seviyelerini doğrudan arttırdığı gösterilmiştir.

 

İdrar yolu enfeksiyonuyla savaşmaya yardımcı olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Yaban mersini bu konuda resmen bir savaşçı. Artık kadınlar için üretilen takviyelere yaban mersini özü de eklenmekte bu sayede idrar yolu enfeksiyonunun önlenmesi amaçlanır.

 

Yaban mersini kanınızdaki kolesterolün dengelenmesine yardımcı olabilir.

Yaban mersini içindeki antioksidanlar, düşük oksitlenmiş LDL seviyeleri ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Bu, yaban mersinini kalbiniz içinoldukça faydalı bir besin yapar.

8 hafta boyunca günlük 50 gram dondurularak kurutulmuş yaban mersini tüketen obez bireylerde, LDL oksidasyonu %28 oranında düşmüştür. Başka bir çalışma, ana yemekle birlikte 75 gram yaban mersini yemenin “kötü” LDL kolesterolün oksidasyonunu önemli ölçüde azalttığını belirtmiş.

 

Yaban mersini yoğın egzersizden sonra kas hasarını azaltabilir

Yorucu egzersiz kas ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir. Bu, kısmen kas dokunuzdaki lokal inflamasyon ve oksidatif stresten kaynaklanır.

Yaban mersini takviyeleri, moleküler düzeyde meydana gelen hasarı azaltabilir, ağrıyı en aza indirebilir ve kas performansını azaltabilir.

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!