UYKU KALİTENİZİ KÖTÜ ETKİLEYEBİLEN 3 BESİN
Yeterince dinlendirici bir uyku almak, genel sağlığımız için çok önemli.
Kronik uyku yoksunluğu hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı etkileyebilir ve kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi belirli sağlık sorunlarına yakalanma riskimizi artırabilir.
Yiyecek seçimleriniz de dahil olmak üzere pek çok faktör, uykuya dalmanızı ve uykuda kalmanızı zorlaştırabilir.
İşte uyku kalitenizi azaltabilen 6 yiyecek ve içecekler.
Kafeinli yiyecek ve içecekler
Size anında enerji veren yiyecek ve içecekleri düşündüğünüzde, aklınıza kahve ve diğer kafeinli ürünler gelebilir. Bunun nedeni, kafeinin bir merkezi sinir sistemi uyarıcısı olmasıdır, yani kendinizi daha uyanık ve enerjik hissetmenizi sağlar.
Bu etki nedeniyle gazlı içecekler, kahve, kafeinli çay ve kafeinli çikolata ürünleri gibi kafeinli yiyecek ve içecekler uykuyu olumsuz etkileyebilir ve geceleri sizi uyanık tutabilir.
Araştırmalar, yatmadan saatler önce bile kahve tüketmenin uykuyu etkileyebileceğini gösteriyor. 12 kişiyle yapılan bir araştırma, yatmadan 3 ve 6 saat önce 400 mg kafein tüketmenin uykuyu önemli ölçüde bozduğunu buldu.
Kafein tüketiminden kaynaklanan bu uykusuzluktan kaynaklı yorgunluk hissini gidermek için ertesi gün çok fazla kafein içmenize neden olabilir. Bazı insanlar bu döngüyü kahve döngüsü olarak adlandırır.
Bazı insanlar kafeine karşı çok hassas olup, az miktarda tüketseler bile uyku ile ilgili sorunlar yaşarken, diğerleri uyku sorunu yaşamayabilir. Bunun nedeni genetik varyasyonlardır. Bu nedenle, kendinizi dinleyin eğer kafeinin olumsuz etkilediğini gözlemlerseniz tüketmeyin.
Şekerli besinler
Glisemik indeksi (GI) yüksek olan yiyecekler kan şekerini hızla yükseltir. Bu gıdalar arasında beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlar, tatlılar ve yüksek miktarda ilave şeker içeren gıdalar bulunur.
Yüksek glisemik bir diyetin ve yüksek oranda ilave şeker ve rafine tahıllar içeren yiyeceklerin kalitesiz uyku ile ilişkili görünmesinin birkaç nedeni vardır.
Yüksek GI gıdalar, kan şekeri seviyelerinde önemli artışlara ve düşüşlere neden olur. Bu, vücudunuzu adrenalin, kortizol ve büyüme hormonu gibi hormonları salması için tetikler ve bu da kaygı, açlık ve sinirlilik gibi semptomlara yol açabilir.
Araştırmalar, düşük kan şekerinin uyku verimliliğini azaltabileceğini gösteriyor. Öte yandan, yüksek glisemik bir yemekten sonra yüksek kan şekeri başlangıçta uykulu hissetmenize neden olabilir, ancak bunun sonucunda insülin de dahil olmak üzere hormonlarda meydana gelen değişiklikler gecenin ilerleyen saatlerinde uyanmanıza neden olabilir.
Baharatlı yiyecekler
Yatma saatine yakın baharatlı yiyecekler yemek, birkaç nedenden dolayı sizi uyanık tutabilir.
Baharatlı yiyeceklerin hazımsızlığa neden olduğu ve mide ekşimesi ve asit reflü semptomlarını kötüleştirdiği bilinmektedir.
Uyumak için uzandığınızda, asit yemek borusuna girerek tahrişe neden olabileceğinden, bu baharatlı yiyeceklerle ilgili semptomlar daha da kötüleşebilir. Bu sizi geceleri uyanık tutabilir ve uyku bozukluklarına yol açabilir.
Bu nedenle, baharatlı yiyecekler yedikten sonra mide ekşimesi yaşıyorsanız veya asit reflünüz varsa, yatmadan önce baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekebilir.