Tuğçe Yatmaz

RUH SAĞLIĞINIZ İÇİN BU BESİNLERİ TÜKETEBİLİRSİNİZ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kendinizi kötü hissettiğinizde moralinizi yükseltmek için bir yiyeceğe yönelmek cazip gelebiliyor. Ancak bu durumlarda genellikle tercih edilen şekerli, yüksek kalorili yiyeceklerin ruh sağlığımıza olumsuz sonuçları olabiliyor. Bu nedenle abur cubur yerine sağlıklı yiyecekler tükettiğimizde ruh halimizin neden daha iyi olacağına bakalım.

Son zamanlarda beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiye dair araştırmalar ortaya çıkıyor. Ancak ruh halinin stres, çevre, yetersiz uyku, genetik, duygu durum bozuklukları ve beslenme yetersizlikleri gibi birçok faktörden etkilenebileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle yiyeceklerin moralinizi yükseltip yükseltemeyeceğini doğru bir şekilde belirlemek zordur. Bununla birlikte, bazı gıdaların genel beyin sağlığını ve bazı duygu durum bozukluklarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Yağlı balık

Omega-3 yağ asitleri, vücudunuz bunları kendi başına üretemediği için beslenme yoluyla elde etmeniz gereken bir grup temel yağdır.

Somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, düşük depresyon seviyeleriyle bağlantılı olan iki tür omega-3 DHA ve EPA bakımından zengindir.

Omega-3’ler beyninizin hücre zarının akışkanlığına katkıda bulunur ve beyin gelişiminde ve hücre sinyallemesinde önemli roller oynadığı görülmektedir. Aynı zamanda balık yağı şeklinde omega-3 tüketmenin depresyonun etkisini azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Bitter çikolata

Çikolata, ruh halinizi iyileştiren birçok bileşik açısından zengindir.

Karbonhidrat içeriği, beyniniz için hızlı bir yakıt kaynağı olduğundan ruh halinizi iyileştirebilir. Ayrıca, kafein, teobromin ve N-asiletanolamin gibi iyi hissettiren bileşiklerin bir dizi salgılanmasına neden olabilir. Beyninize giden kan akışını arttırdığı, iltihabı azalttığı ve beyin sağlığını iyileştirdiği gösterilen sağlığı teşvik eden flavonoidler açısından zengindir ve bunların tümü ruh hali düzenlemesini destekleyebilir.

Son olarak, çikolatanın yüksek bir hedonik derecesi vardır, bu da hoş tadı, dokusu ve kokusunun aynı zamanda iyi bir ruh halini de destekleyebileceği anlamına gelir.

Sütlü çikolata şeker ve yağ gibi ilave bileşenler içerdiğinden, flavonoidler açısından daha yüksek ve ilave şeker oranı daha düşük olan bitter çikolatayı tercih etmek en iyisidir. Yüksek kalorili bir yiyecek olduğundan yine de tek seferde 1-2 küçük kare (%70 veya daha fazla kakao içeren) tüketmenizi öneririm.

Fermente gıdalar

Kimchi, yoğurt, kefir, kombucha gibi fermente gıdalar bağırsak sağlığını ve ruh halini iyileştirebilir.

 

Fermantasyon süreci, canlı bakterilerin daha sonra şekeri alkole ve asite dönüştürebilen gıdalarda gelişmesine olanak tanır.

Bu süreçte probiyotikler oluşur. Bu canlı mikroorganizmalar bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini destekler ve serotonin düzeylerini artırabilir.

Bira, bazı ekmekler ve şarap gibi tüm fermente gıdaların pişirme ve filtreleme nedeniyle önemli probiyotik kaynakları olmadığını unutmamak önemlidir.

Serotonin, ruh hali, stres tepkisi, iştah gibi insan davranışının birçok yönünü etkileyen bir nörotransmitterdir. Vücudunuzdaki serotoninin %90’a kadarı bağırsak mikrobiyomunuz veya bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin toplanması tarafından üretilir. Ayrıca bağırsak mikrobiyomu beyin sağlığında rol oynar. Araştırmalar, sağlıklı bağırsak bakterileri ile daha düşük depresyon oranları arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!