Tuğçe Yatmaz

Mide Ülserine İyi ve Kötü Gelen Besinler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Ülser vücudun farklı yerlerinde gelişebilen yaralardır. Oldukça yaygın olan mide ülseri ise midenin astarında gelişir. Çeşitli faktörler sonucunda mide ülseri gelişebilir ve en yaygın olanı Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyondur. Diğer yaygın nedenler arasında stres, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve aspirin ve ibuprofen gibi antiinflamatuar ilaçların aşırı kullanımı yer alır.

Bazı gıdalar, şifalı bitkiler ve takviyeler vücudunuzun genellikle mide ülserlerine neden olan bakterilerle savaşmasına yardımcı olabilir. Bu gıdalar ise şunlardır:

Probiyotikler

Probiyotikler, bir dizi sağlık etkisi sunan canlı mikroorganizmalardır. Faydaları, zihninizin sağlığını iyileştirmekten, ülserleri önleme ve onlarla savaşma yeteneği de dahil olmak üzere bağırsak sağlığınıza kadar uzanır. Probiyotiklerin mide zarını kaplayarak koruyan mukus üretimini uyardığı biliniyor. Ayrıca iyileştirici bileşiklerin ülser bölgesine taşınmasını kolaylaştıran ve iyileşme sürecini hızlandıran yeni kan damarlarının oluşumunu da destekleyebilirler. Probiyotikler H. pylori enfeksiyonlarını önlemede doğrudan rol oynayabilir. Bu yüzden diyetinize eklenmesi gereken gıdalardır.

Lahana

Lahana popüler bir doğal ülser ilacıdır. Doktorların, mide ülserlerini iyileştirmeye yardımcı olacak antibiyotiklerin bulunmasından onlarca yıl önce bu besini kullandığı biliniyor.

H.pylori enfeksiyonlarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olduğu gösterilen bir antioksidan olan C vitamini açısından zengindir. Bu enfeksiyonlar mide ülserlerinin en yaygın nedenidir.

Zerdeçal

Zerdeçal, birçok Hint yemeğinde kullanılan bir Güney Asya baharatıdır. Zengin sarı rengiyle kolayca tanınabilir. Zerdeçalın aktif maddesi olan kurkumin, tıbbi özelliklere bağlanmıştır.

Bunlar, kan damarı fonksiyonunun iyileştirilmesinden inflamasyon ve kalp hastalığı riskinin azalmasına kadar uzanır. Dahası, ülser önleyici potansiyeli yakın zamanda hayvanlar üzerinde araştırıldı. Özellikle H. pylori enfeksiyonlarının neden olduğu hasarı önlemede muazzam bir tedavi potansiyeline sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca, mide zarını tahriş edici maddelere karşı etkili bir şekilde koruyarak mukus salgısının artmasına yardımcı olabilir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Tıpkı bazı yiyeceklerin ülser oluşumunu engellemeye veya daha hızlı iyileşmesine yardımolabileceği gibi, bazıları da tam tersi etkiye sahiptir.

Mide ülserini iyileştirmeye veya gelişmesini engellemeye çalışanlar, aşağıdaki gıdaların alımını en aza indirmeyi düşünmelidir:

Süt: Bir zamanlar azaltılmasına yardımcı olması tavsiye edilmesine rağmen mide asiditesini arttırdığını ve ağrıyı hafiflettiğini gösteren yeni araştırmalar, sütün mide asiditesini artırdığını gösteriyor. mide asidinin salgılanmasından ve ülseri olanlar tarafından kaçınılmalıdır.

Alkol: Alkol tüketimi mide ve sindirim sistemi ülser olasılığını artırır.

Kahve ve asitli içecekler: Kafein ve asitli içecekler mide asidi üretimini artırabilir ve mide ülserini daha da kötü hale getirebilir.

Baharatlı ve yağlı yiyecekler: Son derece baharatlı veya yağlı yiyecekler bazı insanlarda tahriş hissi yaratabilir.

Yukarıdaki yiyeceklerden kaçınmanın yanı sıra, düzenli aralıklarla küçük öğünler tüketmek, gün boyunca atıştırmak, yavaş yemek ve yemeğinizi iyi çiğnemek ağrının azalmasına ve iyileşmenin desteklenmesine yardımcı olabilir.

Bunlara ek sigaradan kaçınmak ve stresi azaltmak ülsere karşı yapılabilecek en yararlı davranışlardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!