Tuğçe Yatmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği sıklıkla gözden kaçan bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda, belirtiler genellikle magnezyum seviyeleriniz ciddi şekilde düşene kadar ortaya çıkmadığından eksiklik anlaşılmayabilir. Diyabet, bağırsaktan düşük emilim, kronik ishal ve çölyak hastalığı gibi sağlık koşulları magnezyum kaybını artabilir. Alkol kullanım bozukluğu olan kişiler de eksiklik riski altındadır.

Düşük magnezyumun belirtileri değişebilir. Hem fiziksel hem de zihinsel olabilirler. İşte magnezyum eksikliğinin belirtileri:

Yorgunluk ve kas zayıflığı

Yorgunluk, fiziksel ve zihinsel tükenme veya zayıflık belirtilerini içeren geniş bir terimdir. Şiddetli veya sürekli yorgunluk bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Hem genel yorgunluk hem de spesifik kas zayıflığı, magnezyum eksikliğinin belirtileridir. Düşük magnezyum seviyeleri, sinir sinyalleri ve kas hücrelerindeki potasyum seviyeleri de dahil olmak üzere birçok vücut sürecini etkiler ve bu da sırasıyla yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir.

Kas seğirmeleri ve kramplar

Seğirmeler, titremeler ve kas krampları magnezyum eksikliğinin işaretleri olabilir. Hatta nöbetlere veya kasılmalara bile neden olabilir.  İstemsiz kas seğirmelerinin başka birçok nedeni olabileceğini unutmayın. Örneğin stres veya aşırı kafein de istemsiz kas spazmlarına neden olabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi veya kas distrofisi, multipl skleroz veya miyastenia gravis gibi nöromüsküler hastalıkların bir belirtisi de olabilirler.

Yüksek tansiyon

Hayvan çalışmaları, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu destekleyebileceğini gösteriyor.

Araştırmalar düşük magnezyum düzeylerinin veya zayıf besin alımının kan basıncını artırabileceğini öne sürüyor. Ek olarak, incelemeler magnezyum takviyelerinin özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceğini gösteriyor.

Osteoporoz

Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırığı riski ile karakterize bir hastalıktır.

Magnezyum eksikliği osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik kemikleri doğrudan zayıflatabilir ancak aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumun kan seviyelerini de düşürür.

Yaşlanma, egzersiz eksikliği, D ve K vitaminlerinin yetersiz beslenme alımı da dahil olmak üzere çok sayıda faktör osteoporoz gelişme riskini etkiler.

Düzensiz kalp atışı

Kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı, magnezyum eksikliğinin potansiyel olarak ciddi bir etkisidir. Aritmi hiçbir belirtiye neden olmamaktan, çok ciddi belirtilere neden olmaya kadar değişebilir. Bazı insanlarda kalp atışları arasındaki duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir. En ağır vakalarda aritmi felç veya kalp yetmezliği riskini artırabilir.

Ruh sağlığında olummsuzluklar

Ruh sağlığı koşulları magnezyum eksikliğinin bir başka olası etkisidir. Düşük magnezyum seviyeleri aynı zamanda kişinin stres, depresyon ve anksiyete riskini de artırabilir.

Magnezyum hem bitki hem de hayvan bazlı gıdalarda yaygın olarak bulunur. En zengin kaynaklar yağlı tohumlardır ancak tam tahıllar, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler de nispeten iyi kaynaklardır. Diyabet gibi vücudunuzun magnezyum kaybetmesine neden olan bir sağlık sorununuz varsa, bol miktarda magnezyum açısından zengin yiyecekler yemeniz veya gerekirse takviye almanız önemlidir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!