Tuğçe Yatmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. HIZLI KİLO KAYBI NEDEN KÖTÜ OLABİLİR?

HIZLI KİLO KAYBI NEDEN KÖTÜ OLABİLİR?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genellikle diyete yeni başlayanların en büyük beklentisi fazla kilolarından hızlı bir şekilde kurtulmak oluyor. Fakat bu bakış açısında iseniz değiştirmenizi öneririm.

Eğer çok yüksek ağırlığa sahip biri iseniz ilk haftalar 3-4 kg gibi kayıplar normaldir çünkü vücuttaki fazla suyun atılımı da gerçekleşir. Fakat normal süreçte önerilen ve sağlıklı olan kilo kaybı haftada 500g ve 1kg arasındadır. Bundan çok daha fazlasını kaybetmek hızlı olarak kabul edilir ve kas kaybı, safra kesesi taşları, beslenme eksiklikleri ve metabolizma hızında düşüş dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa yakalanma riskinizi artırabilir.

İnsanların hızlı kilo vermeye çalıştığı en yaygın yollar çok fazla egzersiz yapmak veya günde 800 kaloriden az, çok düşük kalorili diyetler uygulamaktır.

Vücudunuzun yaktığından daha az kalori tükettiğinizde, vücudunuz glikojen olarak bilinen enerji depolarına yönelmeye başlar. Vücudunuzdaki glikojen suya bağlıdır, bu nedenle yakıt için glikojen yaktığınızda, vücut bu suyu da serbest bırakır. Bu nedenle ilk haftanızda büyük bir kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Vücudunuz glikojen depolarını kullandığında, kilo kaybınız haftada 0,5-1 kg olarak sabitlenmelidir.

İşte çok hızlı kilo vermenin birkaç riski:

Kas kaybı yaşayabilirsiniz.

Kilo vermek her zaman yağ kaybetmek anlamına gelmez.

Çok düşük kalorili bir diyet hızlı kilo vermenize yardımcı olabilirken, kaybettiğiniz kilonun çoğu kas ve su ağırlıklı olabilir.

Bir çalışmada, araştırmacılar 25 kişiyi 5 hafta boyunca günde 500 kalorilik çok düşük kalorili bir diyete soktular. Ayrıca 22 kişiyi 12 hafta boyunca günde 1.250 kalorilik düşük kalorili bir diyete sokmuşlar. Çalışmanın ardından araştırmacılar her iki grubun da benzer miktarda kilo verdiğini buldular. Ancak, çok düşük kalorili diyeti uygulayan kişiler diğer normal kalori kısıtlamalı diyete uygulayanlara göre  altı kat daha fazla kas kaybetmiştir.

Metabolizma hızınızı yavaşlatabilir.

Çok hızlı kilo vermek metabolizmanızı yavaşlatabilir.

Metabolizma hızınız her gün ne kadar kalori yaktığınızı belirler. Daha yavaş bir metabolizma, günde daha az kalori yaktığınız anlamına gelir.

Birkaç çalışma, daha az kalori tüketerek hızlı kilo vermenin günde %23’e kadar daha az kalori yakmanıza neden olabileceğini bulmuştur. Metabolizmanın çok düşük kalorili bir diyette düşmesinin iki nedeni kas kaybı ve tiroid hormonu gibi metabolizmanızı düzenleyen hormonlardaki düşüştür. Ne yazık ki, metabolizmadaki bu düşüş diyetinizi bitirdikten sonra bile uzun süre devam edebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!