DİYET DÖNGÜSÜNDE OLMAK VE ZARARLARI
Yo-yo diyet, kişinin belli bir kilo kaybedip bu kiloyu ve hatta fazlasını tekrar geri alması sonrasında eski kilosuna düşmek için tekrar diyete girmesi olarak tanımladığımız bir durumdur
Ağırlığın bir yo-yo gibi inip çıkmasına benzetildiği için böyle adlandırılmıştır.
Bu tür diyet yapma alışkanlığı oldukça yaygın, erkeklerin %10’u ve kadınların %30’u bunu yapmaktadır. Ama belki de insanlar bunun zararlı bir alışkanlık olduğunun bilincinde değiller.
İşte yo-yo diyetinin zararları:
Artan iştah zamanla daha fazla kilo alımına yol açar.
Diyet sırasında yağ kaybı, normalde kendinizi tok hissetmenize yardımcı olan leptin hormonunun seviyelerinin düşmesine neden olur. Normal şartlar altında, yağ depolarınız kan dolaşımına leptin salgılar. Bu, vücuda enerji depolarının mevcut olduğunu söyler ve daha az yemeniz için size sinyal verir. Yağ kaybettikçe leptin azalır ve iştah artar. Bu, vücut tükenmiş enerji depolarını yeniden sağlamaya çalışırken iştahın artmasına neden olur.
Ek olarak, diyet sırasında kas kütlesi kaybı vücudun enerji tasarrufu yapmasına neden olur.
Çoğu insan kilo vermek için kısa süreli bir diyet uyguladığında, bir yıl içinde kaybettikleri ağırlığın %30-65’ini geri kazanırlar. Ayrıca, her üç diyet yapandan biri, diyet yapmadan öncesine göre daha kilolu hale gelir.
Kas kaybına neden olabilir.
Çok düşük kalorili kilo verme diyeti uygulayanlarda vücut, vücut yağının yanı sıra kas kütlesini de kaybeder. Kilo kaybından sonra yağ, kastan daha kolay geri kazanıldığı için bu, zamanla daha fazla kas kaybına neden olabilir.
Diyet sırasında kas kaybı da fiziksel gücün azalmasına neden olur. Bu etkiler, kuvvet antrenmanı da dahil olmak üzere egzersizle azaltılabilir. Egzersiz yapmak, vücudun geri kalanı zayıflarken bile vücuda kas geliştirmesi için sinyal verir.
Kilo kaybı sırasında vücudun diyet protein ihtiyacı da artar. Yeterince kaliteli protein kaynakları yemek, kas kaybını azaltmaya yardımcı olabilir.
Kilo alımı yağlı karaciğere yol açabilir.
Yağlı karaciğer, vücudun karaciğer hücrelerinde fazla yağ depolamasıdır.
Birkaç kilo alma ve kilo verme döngüsünün yağlı karaciğere neden olabildiği ve karaciğer hasarına yol açabildiği görülmüştür
Psikolojiyi olumsuz etkileyebiliyor.
Sonuçta kilo vermek irade hakimiyeti ve çabayla mümkün olan bir durum. Hedeflenen kiloya ulaşıp, tekrar eski kilosuna çıkan bireyler hayal kırıklığı ve bıkkınlık yaşayabiliyor.
Yo-yo diyet yapanlar ayrıca vücutları ve sağlıkları ile ilgili zayıf öz yeterlilik bildiriyorlar. Başka bir deyişle, kontrolden çıkmış gibi hissediyorlar. Bununla birlikte, yo-yo diyetinin depresyon, kendine hakim olma veya olumsuz kişilik özellikleri ile ilişkili olduğu görülmemektedir.
Sürekli bir diyet döngüsü içindeyseniz, kendinizi yenilmiş, umutsuz veya suçlu hissetmenize izin vermeyin. İstediğiniz uzun vadeli sonuçları elde etmenize yardımcı olmayan bazı diyetler denemiş olabilirsiniz. Bu kişisel bir başarısızlık değil sadece tecrübe edindiniz. Artık daha sağlıklı ve kalıcı sonuçlar için bedensel ve psikolojik olarak size uygun farklı bir yol izlemeniz gerektiğini biliyorsunuz.