Tuğçe Yatmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Bağışıklık Güçlendirmenin Tam Zamanı

Bağışıklık Güçlendirmenin Tam Zamanı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mevsim geçişi zamanı geldi ve ortalıkta salgın var. Bu zamanlarda hastalıklara yakalanma riskimiz  çok daha fazla oluyor. Hastalıkları daha hafif atlatmak için ise yapmamız gereken bağışıklığımızı güçlendirmek. Peki vücudumuzun direncini arttırmak için neler yapabiliriz?

Genellikle insanlar hasta olduktan sonra vitamin takviyesi almaya başlıyor. Fakat önemli olan hastalıktan önce bağışıklığın güçlendirilmesi ki vücut virüslerle savaşabilsin. Tabi ki bağışıklık sisteminden söz edince ilk akla gelen ise C vitamini. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmasıyla bilinen C vitaminini vücudumuz üretemediği veya depolayamadığı için günlük olarak dışarıdan almamız gerekiyor. Bu yüzden besin yoluyla bu vitamin ihtiyacını karşılamak için C vitamini içeriği yüksek olan besinleri daha çok tüketebiliriz. Peki hangi besinler C vitamini kaynağı bakalım.

 

Turunçgiller

Hemen hemen tüm narenciye meyveleri C vitamini bakımından yüksektir. Çok çeşitli türlerden oluşan turunçgiller hem suyu sıkılıp içilerek hem de yemeklere konarak kolayca tüketilebildiği için çokça tercih edilen meyvelerdir. Fakat daha çok vitamin ve lif almak için tüm halinde tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır yani suyunu değil kendisini tercih edin.

 

Kırmızı Biber

Narenciye meyvelerinin herhangi bir meyve veya sebzeden daha fazla C vitaminine sahip olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Çünkü kırmızı biber, portakaldan neredeyse 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca zengin bir beta karoten yani antioksidan kaynağıdır. Salatalarınıza ve yemeklerinize kırmızı biber eklemeyi unutmayın.

 

Brokoli

Brokoli, vitamin ve minerallerle doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu olan brokoli, öğünlerinize ekleyebileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Besin değerlerinin kaybını önlemenin anahtarı ise onu mümkün olduğunca az pişirmek. Araştırmalara göre, besinleri buharda pişirmenin gıdada daha fazla besin maddesi tutmanın en iyi yolu olduğunu göstermiştir.

 

Sarımsak

Sarımsak dünyadaki hemen hemen her mutfakta bulunan bir gıda. Yemeklere aroma katar ve sağlığımız için olmazsa olmazlardandır. İlk uygarlıklardan beri enfeksiyonlarla savaşmada ki etkisi görülmüş ve alternatif tıp için değeri kabul edilmiş. Sarımsağın bağışıklık arttırıcı özelliği allisin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun konsantrasyonundan geliyor. Kokusundan dolayı çiğ tüketmek her zaman mümkün olmasa da yemeklere koymayı ihmal etmeyin.

Zencefil

Zencefil, hastalandıktan sonra birçok kişinin başvurduğu başka bir malzemedir. Zencefil iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, bu da boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil mide bulantısına iyi gelmekte yani üşüttüğünüzde imdadınıza koşacak besinlerin başında geliyor. Zencefil ayrıca kronik ağrıyı azaltabilir ve hatta kolesterol düşürücü özelliklere sahip olabilir.

Ispanak

Ispanak, sadece C vitamini açısından zengin olduğu için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta karoten ile dolu olduğu için de bu listede yerini aldı. Brokoli gibi, ıspanak da besin değerlerinin korunması için mümkün olduğunca az pişirildiğinde daha sağlıklıdır. Bununla birlikte, hafif pişirme, A vitamininin emilmesini kolaylaştırır ve diğer besinler için bir anti-besin olan oksalik asitten salınmasına izin verir.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!