Bağırsak Sağlığınız için En Yararlı Besinler
Bağırsaklar vücudun ikinci beyni lafını duymuşsunuzdur, bağırsak sağlığımızın vücut için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü bağırsaklarımız, besinlerin emilmesinden ve atıkları ortadan kaldırmaktan sorumlu olduğu için sağlığımızda hayati bir rol oynar. Burada oluşan bir rahatsızlık ile, birçok insan şişkinlik, kramp, gaz, karın ağrısı, ishal ve kabızlık gibi sindirim problemleri yaşar.
irritabl bağırsak sendromu, crohn, divertikülit gibi belirli durumlar daha ciddi sindirim sorunları için risk altına sokabilir. Bununla birlikte, sağlıklı bir insan bile günlük beslenmesinde lif tüketiminin ve probiyotik alımının eksikliğinden dolayı sindirim sorunları yaşayabilir.
İşte bağırsak dostu besinler:
Yoğurt
Yoğurt, tipik olarak laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş sütten yapılır.
Probiyotikler olarak bilinen, sindirim sisteminizde yaşayan ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan ve bağırsaklarınızı sağlıklı tutan yararlı bakteriler içerir.
Probiyotikler bağırsağınızda doğal olarak bulunurken, yoğurt gibi gıdalar yoluyla alımınızı artırmak sindirimi kolaylaştırabilir. Probiyotikler şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilir. Ayrıca laktoz veya süt şekeri sindirimini iyileştirdikleri de gösterilmiştir. Ancak her yoğurt probiyotik içermez. Alışveriş yaparken paketin üzerinde “canlı ve aktif kültürler” olup olmadığına bakmak gerekiyor.
Kefir
Kefir, süte kefir mayası eklenerek yapılan süt ürünüdür.
Yoğurttaki probiyotik gibi kefir kültürleri de laktozun sindirimine yardımcı olarak laktoz intoleransı ile ilişkili şişkinlik, kramp ve gaz gibi bazı olumsuz yan etkileri azaltır.
Birçok çalışmada kefir, sağlıklı, sindirimi iyileştiren bağırsak bakterilerinde artışa ve aynı anda zararlı bakterilerde düşüşe neden olmuş.
Kefir tüketimi ayrıca bağırsaklarınızdaki inflamasyonun azalmasıyla da ilişkilendirilmiştir, bu da sindirim sürecini daha da iyileştirir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Yeşil sebzeler mükemmel bir çözünmeyen lif kaynağıdır. Bu lif türü dışkınıza hacim katarak sindirim sisteminizdeki hızı artırır.
Yeşil sebzeler ayrıca gastrointestinal sisteminizdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığı gidermeye yardımcı olabilecek iyi bir magnezyum kaynağıdır. Bu faydayı sağlayan en yaygın koyu yeşil sebzelerden bazıları ıspanak, brüksel lahanası, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir.
Elma
Elma, çözünür bir lif olan zengin bir pektin kaynağıdır. Pektin, ince bağırsağınızda sindirimi atlar ve daha sonra kolonunuzdaki dost bakteriler tarafından parçalanır. Dışkı hacmini arttırır ve bu nedenle kabızlık ve ishali gidermek için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca kolonda iltihaplanmanın yanı sıra bağırsak enfeksiyonları riskini de azalttığı gösterilmiştir.
Chia tohumu
Chia tohumu, tüketildiğinde midenizde jelatin benzeri bir madde oluşturmaya neden olan güzel bir lif kaynağıdır. Bir prebiyotik gibi etki ederek, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin büyümesini desteklerler ve bu sayede sağlıklı sindirime katkıda bulunurlar. Lif içeriği sayesinde ayrıca bağırsağı düzenler ve sağlıklı dışkı oluşmasına yardımcı olur.
Lif alımının arttırılması, stres seviyesini yönetmek, yeterince su içmek, uyku ihtiyacını karşılamak, düzenli egzersiz yapmak ve şeker alımını azaltmak gibi diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla bağırsak bakteri dengesini yeniden sağlayabilir ve belirli sindirim semptomlarını iyileştirebiliriz.