Tuğçe Yatmaz

ARALIKLI ORUÇ VE SAĞLIĞA FAYDALARI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aralıklı oruç, kalori alınımının uzun süre sınırlandırıldığı bir yeme düzenidir. Genellikle bu süre 12 ile 40 saat arasındadır. Oruç sırasında su, kahve ve diğer kalorisiz içeceklere izin verilir, ancak katı yiyeceklere ve kalori içeren içeceklere izin verilmez.

Aralıklı orucun 5 yeme modeli:

Zaman kısıtlamalı yeme.

Her gün 12 saat veya daha uzun süre oruç tutmayı ve kalan saatlerde yemek yemeyi içerir. Popüler bir örnek 16/8 yöntemidir. Günlük 16 saatlik oruç ve 2, 3 veya daha fazla öğün sığdırabileceğiniz 8 saatlik yemek yeme penceresi içerir.

5:2 diyeti.

5:2 diyeti, haftanın 5 günü normalde yaptığınız gibi yemek yemeyi ve kalan 2 gün kalori alımınızı 500-600 ile sınırlamayı içerir.

Ye Dur Ye.

Ye Dur Ye, haftada bir veya iki kez 24 saatlik oruç tutmayı içerir.

Alternatif gün orucu.

Alternatif gün orucunda amaç gün aşırı oruç tutmaktır.

Kilo kaybını destekleyebilir ve metabolik sağlığı iyileştirebilir.

İnsanların aralıklı orucu denemelerinin iki ana nedeni, kilolarını ve metabolik sağlıklarını yönetmektir. Metabolik sağlık, vücudun enerjiyi ne kadar iyi işlediğinin veya metabolize ettiğinin bir göstergesidir. Genellikle kan basıncı, kan şekeri ve kan yağ seviyeleri ile ölçülür.

Oruç tutmak veya yemekten kaçınmak bir kalori açığı yaratabilir, bu da vücudunuzun mevcut ağırlığını korumak için ihtiyaç duyduğundan daha az kaloriye sahip olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, oruç tutmak gibi kalori kısıtlamasına dayanan diyetler, çoğu kilo verme diyetinin ayırt edici özelliğidir. Araştırmalar, bazı aralıklı oruç türlerinin kilo kaybı için daha etkili olmasa da günlük kalori alımınızı sınırlamaya dayanan diğer diyetler kadar etkili olabileceğini gösteriyor.

Sürdürülebilir bir yaşam tarzı değişikliği olabilir.

Aralıklı oruç, kulağa karmaşık ve korkutucu gelebilir. Aslında, daha az öğün planlamanız gerektiğinden, oruç tutmanın gününüzü basitleştirmeye yardımcı olduğunu bile görebilirsiniz. Dahası, tipik olarak kalori saymayı, makrolarınızı izlemeyi, yemeye alışkın olmadığınız belirli yiyecekleri yemeyi veya normalde zevk aldığınız belirli yiyecekleri ortadan kaldırmayı gerektirmez. Örneğin, akşam yemeğini erken yemek ve ardından ertesi gün geç kahvaltı yapmak, aralıklı oruç tutmanın bir yoludur. Son yemeğinizi akşam 8’de yediniz diyelim ve ertesi gün öğlene kadar yemek yemediğinizde teknik olarak 16 saat oruç tutmuş olursunuz.

Besleyici sağlıklı gıdalarla etkili olur.

Aralıklı oruç, ne yediğinizden çok ne zaman yediğinize odaklandığından, mevcut diyetinizle birlikte uygulanması genellikle kolaydır. Herhangi bir özel yiyecek almanıza veya normalde yediklerinizden çok farklı yemenize gerek kalmaz.

Örneğin, aralıklı oruç, onu bir direnç egzersizi ve yüksek proteinli bir diyetle birleştirmek isteyen biri için özellikle işe yarayabilir. Yine de bu, ne yediğinizin önemli olmadığı anlamına gelmez. Çeşitli besleyici yiyecekler yiyerek ve aşırı işlenmiş yiyecekleri yemek yeme pencerenizde sınırlayarak aralıklı orucun en fazla faydasını göreceğinize şüphe yok.

Kimler için uygun değil?

Bir zamanlar yeme bozukluğu olan veya şu anda yeme bozukluğu olan kişiler için önerilmez. Çocuklar, altta yatan sağlık sorunları olan kişiler ve hamile veya emziren kişiler için de uygun olmayabilir. Aralıklı orucu denemeye karar verirseniz, herhangi bir yeme düzeninde olduğu gibi diyet kalitesinin anahtar olduğunu unutmayın. Ayrıca, aralıklı oruca başlamadan önce, sizin için güvenli olduğundan emin olmak için bir diyetisyene danışın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!