Tuğçe Yatmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. ALKOL TÜKETİMİNİN KİLO YÖNETİMİNE ETKİSİ

ALKOL TÜKETİMİNİN KİLO YÖNETİMİNE ETKİSİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alkol hem sosyal hem de kültürel olarak tüketilen bir içecek türüdür. Özellikle tüketilme sıklığı ve miktarı vücutta bazı olumsuz durumlara yol açabiliyor. Hem zihin hem beden sağlığımıza zararlı etkileri mevcut alkol tüketmenin. Özellikle diyet sürecinde olanlar da kilo üzerine etkisini merak edebiliyor. Bu yüzden bu konuda bilgilendirme yapmak istedim.

Alkolün kilo kontrolünde büyük rolü var. İşte alkol tüketimi kilo kaybını böyle etkiliyor:

  1. Genellikle “boş” kalori olarak sınıflandırılır.

Alkollü içeceklere genellikle “boş” kalori kaynağıdır çünkü vücuda kalori sağlarlar ancak çok az besin içerdikleri anlamına gelir. Neden genellikle diyorum, çünkü fermente içkilerin bağırsak sağlığına olumlu etkisi olabiliyor. Ama tabi ki sırf bu yüzden sağlıklı besin olarak sınıflandıramayız.

Bir kutu (330 ml) birada neredeyse 140 kalori ve 1 kadeh kırmızı şarapta (150 ml) 125 kalori var. Bakınca kalorilerine ara öğün kalorisi olarak düşünülebiliyor fakat miktarı abartıldığı taktirde bir günde ekstradan yüzlerce kalori almanızı sağlayabiliyorlar. Meyve suyu veya asitli içecekler gibi kokteyl tarzı içecekler ise daha da fazla kalori içerebilecekleri de unutulmamalı.

  1. Birincil enerji kaynağı olarak kullanılır.

Kalori içeriğinin dışında alkolün kilo almaya neden olabilecek başka özelliği de mevcut. Alkol tüketildiğinde vücudunuz başka bir enerji kaynağı kullanmaz. Buna karbonhidratlardan glikoz veya yağlardan lipitler dahildir. Vücudunuz alkolü birincil enerji kaynağı olarak kullandığında, ne yazık ki bizim için yağ depolama artar.

  1. Bel bölgesinde yağlanmayı arttırabilir.

“Bira göbeği” sadece bir efsane değil. Şeker oranı yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ödem de yaptığı için hızla kilo alımına neden olabilir. Bu ekstra kalorilerin vücudun neresinde yağ depolamasına sebep olacağını kontrol edemesek de, vücut bel bölgesinde yağ biriktirme eğilimindedir.

  1. Organlarınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Karaciğerinizin birincil rolü, vücudunuza giren uyuşturucu ve alkol gibi yabancı maddelere karşı “filtre” görevi görmektir. Karaciğer ayrıca yağların, karbonhidratların ve proteinlerin metabolizmasında da rol oynar.

Aşırı alkol tüketimi ise, alkolik yağlı karaciğer olarak bilinen duruma yol açabilir. Bu durum karaciğerinize zarar verebilir ve vücudunuzun karbonhidratları ve yağları metabolize etme ve depolama şeklini etkileyebilir. Vücudunuzun yiyeceklerden gelen enerjiyi depolama şeklindeki değişiklikler kilo vermeyi çok zorlaştırabilir.

  1. Alkol sindirim sistemini ve besin alımını etkiler.

Alkollü içeceklerin alımı sağlıklı sindirim fonksiyonunu engelleyebilir.

Alkol mide ve bağırsaklarda strese neden olabilir. Bu, sindirim salgılarının azalmasına ve gıdanın kanal boyunca hareket etmesine yol açar. Sindirim salgıları sağlıklı sindirimin önemli bir unsurudur. Yiyecekleri vücut tarafından emilen ve kullanılan temel makro ve mikro besinlere ayırırlar. Her düzeyde alkol alımı, bu besinlerin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına neden olabilir. Bu da, kilo yönetiminde rol oynayan organların metabolizmasını büyük ölçüde etkileyebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!