KESTEL YANGILI MEZARLIĞININ DURUMU
Her zaman önünden geçtiğimiz Kestel Yangılı Mezarlığının ne durumda olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Daha doğrusu bırakın içine bakmayı dıştan bakıldığı zaman ne derece bakımsız ve harap bir şekilde kendi haline terk edildiğini görürsünüz.
Mezarlığın içine girildiği zamanda zeminin; taşlı ve topraklı, inişli ve çıkışlı olmak üzere son derece bozuk ve perişan bir halde kendi haline bırakıldığı,
Yine mezarlığa ait duvarların önündeki cadde ve yan tarafındaki sokak haricinde arka ve öbür yan tarafındaki bölümde duvarların yapılmadığı,
Bunun yanında mezarlığa ait giriş kapısının da yıkık dökük bir şekilde kendi haline bırakıldığı görülmektedir.
Şimdi kendimize soralım.
Mezarlığın bu haline bırakılması kabirlerinde yatmakta olan mevtalara karşı saygısızlık etmiş olmuyor muyuz?
Her ne kadar Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 212. maddesinde yer alan hükme göre “Mezarlıkların tanzim ve iyi bir halde muhafazası mahalli belediyelere ait olduğu ve mezarlıkların etrafının da mutlaka duvarlarla tahdit edilir” denilmesine karşı Kestel Belediyesi bu işlemlerin yapılması üzerinde neden gerekli özeni göstermemiş?
Anlamakta zorluk çekmekteyiz.
Bunları neden dile getiriyorum?
Çünkü Kuzey Avrupa’daki ülkelerden örneğin; Almanya’daki herhangi bir kent deki mezarlığa gidip gördüğümüz zaman, mezarlığın son derece düzenli, temiz ve bakımlı olduğunu görürüz.
O zaman kendimize sormamız lazım.
Biz neden mezarlıkların temiz, bakımlı ve düzenli olmasına önem vermiyoruz. İşte sorun burada başlıyor.
Sorunun başında toplum olarak öteki konularda olduğu gibi bu konuda da biraz “neme lazımcı” olarak davranıyoruz.
Daha doğrusu hayatını kaybeden kişiye tüm imkanları kullanarak cenazesini kaldırıyoruz ve kabrini de yaptırıyoruz ama mezarlığı temiz, bakımlı ve düzenli olmasına hiç önem vermiyoruz.
Aynen Kestel Yangılı Mezarlığı’nda olduğu gibi.
Diyebilirsiniz, mezarlıkların bakımı, temizliği ve düzeni ilgili belediyelere aittir, ama ya belediyeler gerekli özeni göstermedikleri takdirde bu sefer bizler devreye girerek ilgili belediyeyi uyarmak zorunda kalıyoruz.
Her ne kadar Kestel Belediyesinin görev süresi Mart 2014 Yerel Seçimlerine kadar olmasına karşı bu yedi aylık zaman içinde bakımsızlıktan kendi haline terk edilen Kestel Yangılı Mezarlığının önünden, içinden ve yanından geçen yollarda dahil olmak üzere yeniden düzenlenmesi artık zorunlu bir hale gelmiştir.
Unutmayalım, Bizlerin de gideceği son durak kabristandır.
Öteki kabristanlarda olduğu gibi burasının da temiz, bakımlı ve düzenli olması en büyük dileğimizdir.