KAHVALTI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hep diyoruz kahvaltı yapmak son derece önemli diye peki neden önemli bu kadar? Genellikle kahvaltıda tüketilen yiyecekler günün diğer saatlerinde tercih edilmez. Bu da kahvaltılık öğünlerde bulunan besin ögelerinin yetersiz tüketilmesine yol açabilir. Ek olarak, kahvaltıyı atlayan insanlar, özellikle basit karbonhidrat ve yağ olmak üzere daha fazla atıştırma eğilimindedir.
Kahvaltıyı atlamak, hem zaman tasarrufundan hem de daha az kalori almak isteyenler için bir alışkanlık haline gelebiliyor. Ancak araştırmalar, düzenli olarak kahvaltıyı atlamanın kötü bir fikir olabileceğini gösteriyor.

Kahvaltıda bu kadar önemli olan ne?
Kahvaltıyı atlayan insanlar günün ilerleyen saatlerinde başka yiyecekler ile kahvaltı yapmamayı telafi edebilirmiş gibi düşünebilirler. Ancak bu pekte öyle olmuyor.
Tipik bir Türk kahvaltısı çok zengin ve besleyici. Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, söğüş, ekmek, meyveden oluşan bir kahvaltı tükettiğimizde protein, yağ, karbonhidrat ve çeşitli vitamin, mineraller alıyoruz vücudumuza. Bu yiyeceklerin çoğunun kahvaltı öğününe özgü olmasından dolayı içerdikleri besinlerin diğer öğünlerde alınma olasılığı da daha düşük oluyor.

Kahvaltıyı atlayanların belirli besin ögelerini eksik alma olasılığı daha yüksektir.
Yapılan bir çalışmada kahvaltıyı atlayan insanların, kahvaltı yapanlardan çok farklı bir beslenme profiline sahip olduklarını bulmuşlardır. İncelemeye göre kahvaltı yapanların daha çok folat, kalsiyum, demir ve A, B1, B2, B3, C ve D vitaminleri aldığı ortaya çıktı.
Ayrıca, kahvaltıyı atlayanlar, özellikle şeker, karbonhidrat ve yağ açısından daha fazla atıştırma nedeniyle genel olarak daha düşük kaliteli bir diyete sahip olma eğiliminde bulunmuşlar.

Kahvaltı atlamamak için geç saate yemek yemeyin.
Günün ilk öğününü ne zaman yediğimiz, yediğiniz yiyeceklerde iyi seçimler yapıp yapmadığınız kadar önemli. Genellikle vücut alışık olduğunuz saatlerde yemek isteyecektir, eğer gece yemek yiyip yatıyorsanız bu sabah aç uyanmanızı engelleyebilir ve sizi kötü bir döngüye sokabilir. Hem sindirim sağlığınız hem hormon dengeniz için uyumadan son 2 saat önce yemek yemeyi kesin.

Kahvaltı için öneriler.
Yumurta en kaliteli protein kaynaklarından biri bu yüzden de kahvaltı tabağının vazgeçilmezi. Yumurtanın tok tutma süresi en çok haşlanmış formundadır fakat sebzeli veya yulaflı omlet şeklinde pişirerek yine sağlıklı bir kahvaltı tabağı oluşturabiliriz.
Daha fazla lif ve daha az şeker alabilmeniz için meyve suları yerine meyveyi bütün halde yemeniz
daha faydalı olacaktır.
Bal, pekmez de eklenti şeker olarak geçer ve kan şekerini oldukça hızlı yükseltir, faydalı diye miktarı abartılmamalı ve kontrollü tüketilmelidir.
Son olarak, belirli kanserlerle bağlantılı olan ve sodyum oranı yüksek olan pastırma, salam
sucuk gibi işlenmiş et tüketiminizi olabildiğince düşük tutun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!