Tuğçe Yatmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. YEME ARZUSUYLA BAŞA ÇIKMAK

YEME ARZUSUYLA BAŞA ÇIKMAK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

İnsan olmanın doğası gereği hepimizin zaman zaman canının çektiği yiyecekler oluyor.

En sevdiğimiz tatlıdan, favori yemeğimiz gibi belirli bir yiyeceğe ulaşma dürtüsüne sahip olmanızın pek çok nedeni vardır.

Besin içeriği nedeniyle belirli bir yiyeceği arzuluyor olsanız da, çoğu zaman yiyecek isteğinin duygusal bir sebebi olabilir. İştaha karşı konulması, görmezden gelinmesi veya tamamen ortadan kaldırılması gereken bir şey olarak bakmak yerine, altta yatan daha derindeki ihtiyaçları karşılamanın bir yolu olarak yemek arzularından fikir edinmek mümkündür.

Yiyecek istekleri neden düşman değil?

Yeme isteğinin birçok nedeni olabilse de, genellikle yüzeyin altında gizlenen daha derin duyguların ve stres faktörlerinin göstergesi olabilirler. Peki nasıl farkındalık kazanabiliriz?

Yemeden önce bir süre bekle

Yeme isteklerinin zaman zaman ortaya çıkması doğaldır. Onları bastırmak, görmezden gelmek ya da hemen tatmin etmek yerine, oturup o an o yiyeceği yemenin ihtiyacınız olduğunu mu yoksa sadece duygusal bir sıkıntıyı gidermek için mi yemek istediğinizi düşünün.

Eğer duygusal bir istek olduğunu fark ederseniz şunları uygulayabilirsiniz: Büyük bir bardak su için, şekerleme yapın, yürüyüşe çıkın, bir arkadaşınızla görüşün, sıcak bir duş alın.

Başka işlerle meşgul olduktan sonra, aklınızdaki spesifik yiyeceğe olan ihtiyacın o kadar da yoğun olmadığını keşfedebilirsiniz. Bu, yemek arzunuzun sonuçta açlıktan gelmediğini gösterir.

Bedeninizi dinlediğinizde ve farkındalığınıza dayanarak, yemek yemek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.

Yemek yemeyi seçerseniz, bu deneyimin tadını çıkarmanıza izin verdiğinizden emin olun. Bu uygulama kesinlikle iradeyle ilgili değildir; keşifle ilgilidir. Yemeği yemeye karar verseniz de vermeseniz de, ortada yanlış yaptığınız bir durum yok.

Sağlıklı yeme alışkanlığı için:

  1. Acıktığınızda yemek yiyin. Öğün arasında çok fazla atıştırma yapmayın ki açlığınızın fakında olun.
  2. Sakin bir ortamda oturarak yemek yiyin. Buna araba dahil değildir.
  3. Dikkatinizi dağıtmadan yemek yiyin. Dikkat dağıtıcı unsurlar arasında radyo, televizyon, gazeteler, kitaplar, yoğun veya endişe yaratan konuşmalar veya müzik yer alır.
  4. Vücudunuzun istediğini yiyin.
  5. Doyana kadar yiyin.
  6. Yemeği keyif alarak, tadını çıkararak yiyin.
  7. Toplum içinde yemek yemeye çekinmeyin.

Bunları yapmak, yemek yeme zevkini gerçekten deneyimlemenize yardımcı olabilir ve farkındalıkla beslenmenize katkı sağlar.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!