Tuğçe Yatmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Hormonları Dengelemeye Yardımcı 3 Etkileyici Bitki

Hormonları Dengelemeye Yardımcı 3 Etkileyici Bitki

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hormonlar, hücrelerin iletişim kurmasına ve çeşitli eylemleri tetiklemesine yardımcı olan kimyasal habercilerdir. Büyümeyi, üremeyi, metabolizmayı, sıcaklığı ve hatta ruh halinizi düzenleyen vücudunuzun endokrin sisteminin temel taşlarıdır.

Hormonlar ve endokrin sistem vücudunuzu dengeli bir homeostaz durumunda tutar. Bu nedenle, hormonal dengesizliğe sahip olmak belirli bir hormonun çok az veya çok fazla olması zararlı yan etkilere sahip olabilir. Oksidatif stres, kısırlık ve tiroid hastalığı gibi endokrin bozukluklar, hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilecek durumlardan sadece birkaçıdır.

Kadınlar, özellikle ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi yaşam döngüleri boyunca belirli zamanlarda hormon seviyelerinde doğal değişikliklere uğrarlar. Benzer şekilde, erkekler ergenlik döneminde veya yaşlandıkça hormonal dengesizlik belirtileri yaşayabilir, ancak bu genellikle kadınlardan daha yavaş ve daha az fark edilir bir orandadır.

Bazı bitkiler vücuttaki hormon düzeylerini ve endokrin sistemin diğer ilgili işlevlerini etkileyebiliyor. Geleneksel olarak, bazı otlar hormon seviyelerini dengelemek için bile kullanılmıştır.

Halk arasında çok fazla şu bitki şuna iyi geliyormuş gibi söylentiler olsa da her duyduğunuz otu veya baharatı alıp kullanmamanızı öneririz. Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış olan bazı bitkiler ise şunlardır:

Hayıt otu

Özüt veya kapsül formunda yaygın olarak bulunan bitkisel takviyedir. Genellikle karayılan otu gibi diğer bitkilerle birleştirilir ve menopoz semptomlarını tedavi etmek ve kadınların üreme sağlığını desteklemek için önerilir.

Birden fazla literatür incelemesi, hayıt otunun kandaki prolaktin düzeylerini düşürebileceğini bulmuştur. Bu hormonun yüksek seviyeleri genellikle PMS ile ilişkilidir. Ek olarak, meme ağrısı gibi belirli adet öncesi sendromlara da iyi gelebilir.

Diğer çalışmalar, bitkinin menopoz semptomlarını hafifletme ve kısırlık sorunlarının ve PKOS’un tedavisine yardımcı olma özelliklerini de araştırmakta.

Çörek otu

Antioksidan bakımından zengin küçük siyah olan bu tohumlar, bitki bileşiği içerdiklerinden tıbbi özelliklere sahiptir.

Hayvan çalışmalarında çörek otu özü insülin, testosteron, lüteinize edici hormon ve tiroid hormonu seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olmuştur. Dahası, östrojenik aktivite sergiler, yani vücudunuzdaki östrojen hormonuna benzer şekilde hareket eder. Bu yüzden menopoza giren kadınlar için iyi bir takviye olabilir.

Ashwagandha

Hint ginsengi olarak da bilinen Ashwagandha, itüzümü ailesinden yaprak dökmeyen bir çalıdır. Yaygın olarak bulunan birçok ashwagandha takviyesi, çayları ve tozları ile bitkisel tıpta büyük ilgi görmektedir.

Bu adaptojenin, beynin hipotalamus-hipofiz-adrenal (HPA) eksenini düzenleyerek vücudunuzun stresin üstesinden gelmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yani strese karşı savaşan bitkinlerdendir. Aynı zamanda sshwagandha özü almanın TSH düzeylerini iyileştirdiği görülmüştür.

Her zaman olduğu gibi herhangi bir takviye kullanmadan önce kesinlikle bir uzmana danışınız. Bu tür etkin bileşenler yan etki gösterip size yarardan çok zarar getirebilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!