Tuğçe Yatmaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. BAĞIRSAK SAĞLIĞIMIZI NASIL KORURUZ?

BAĞIRSAK SAĞLIĞIMIZI NASIL KORURUZ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücudumuzun ikinci beyni bağırsaklarımızdır tabirini duymuşsunuzdur. Bağırsak sağlığının ne derece önemli olduğunu anlatan güzel bir cümle. Çünkü bağırsak sağlığımız bozulduğu takdirde, hazımsızlık, şişkinlik, vitamin ve mineral eksiklikleri, kabızlık, ishal gibi de ciddi rahatsızlıklara yakalanabiliyoruz.

Yediklerimiz de dahil olmak üzere birçok faktör ve besinin içerdiği bakteri türü bağırsaklarınızın sağlığını etkileyebilir. Sağlıklı bir bağırsak elde etmenin en iyi yolu, sağlıklı ve dengeli bir beslenmeye sahip olmaktır.

Vücudumuzda çoğu bağırsaklarımızda bulunan yaklaşık 40 trilyon bakteri vardır. Toplu olarak, bağırsak mikrobiyotamız olarak bilinirler ve genel sağlık için inanılmaz derecede önemlidirler. Bununla birlikte, bağırsaklarınızdaki bazı bakteri türleri de birçok hastalığa katkıda bulunabilir.

 

Diyetinizde besin çeşitliliği sağlayın

Bağırsaklarınızda her biri sağlıkta belirli bir rol oynayan ve büyümek için farklı besin maddelerine ihtiyaç duyan yüzlerce bakteri türü vardır. Genel olarak konuşursak, çeşitli bir mikrobiyom sağlıklı olarak kabul edilir. Bunun nedeni, ne kadar çok bakteri türüne sahipseniz, sağlığa o kadar çok fayda sağlayabilecek olmalarıdır. Farklı gıda türlerinden oluşan bir diyet, daha çeşitli bir mikrobiyotaya yol açabilir.

Ne yazık ki, geleneksel batı diyeti (basit karbonhidrat ve sağlıksız yağın fazla tüketildiği diyet türü) bu ihtiyacı karşılamıyor. Zaten araştırmalarda da kırsal bölgelerde yaşayıp farklı sebze ve meyveler tüketen insanların bağırsak mikrobiyom çeşitliliğinin çok daha fazla olduğunu göstermiştir.

 

Fermente gıdalar tüketin

Fermente gıdalar, içerdikleri şekerlerin maya veya bakteriler tarafından parçalandığı bir süreç olan fermantasyona uğramıştır.

Fermente gıdaların bazı örnekleri şunlardır: Yoğurt, kefir, turşu, kombuçya, tempeh.

Bu yiyeceklerin çoğu, sağlığınıza fayda sağlayabilecek bir bakteri türü olan laktobasil açısından zengindir.

Araştırmalar, çok fazla yoğurt yiyen insanların bağırsaklarında daha fazla laktobasil bulunduğunu gösteriyor. Bu insanlar ayrıca iltihaplanma ve bir dizi kronik durumla ilişkili bir bakteri türü olan Enterobacteriaceae’ye daha az sahiptir. Benzer şekilde, bir dizi araştırma, yoğurt tüketiminin bağırsak bakterilerini iyileştirebileceğini ve laktoz intoleransı semptomlarını azaltabileceğini göstermiştir. Ancak birçok yoğurt, özellikle aromalı yoğurtlar yüksek miktarda şeker içerir. Bu nedenle, şekersiz yani sade yoğurdu tercih etmek en iyisidir.

Ek olarak, bağırsak sağlığı faydalarından yararlanmak için etikette “canlı aktif kültürler içerir” yazdığından emin olun.

 

Prebiyotik kaynağı besinler tüketin

Prebiyotikler, bağırsakta yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen besinlerdir. Esas olarak insan hücrelerinin sindiremeyeceği lif veya kompleks karbonhidratlardır. Bunun yerine, bağırsaktaki bazı bakteri türleri onları parçalar ve yakıt olarak kullanır.

Pek çok meyve, sebze ve kepekli tahıllar prebiyotik içerir, ancak tek başlarına da bulunabilirler. Prebiyotik kaynağı besinler: Soğan, sarımsak, patates, pırasa, enginar, yer elması gibi kök sebzeler ve yulaf, çavdar gibi tam tahıllar.

Birçok çalışma, prebiyotiklerin Bifidobakteriler dahil olmak üzere çeşitli yararlı bakteri türlerinin büyümesini destekleyebileceğini göstermiştir.

Bazı prebiyotiklerin, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi durumların önlenmesinde faydalı olabilecek obezite hastalarında insülin, trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü de gösterilmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!