EN BASİT HALİYLE SAĞLIKLI BESLENME
Günümüzde beslenme konusunda aşırı bir bilgi kaynağı mevcut ve sürekli yeni şeyler duyuyoruz. Çoğunun bilimsel bir temele bağlı olmadığını ise biz uzmanlar biliyoruz. O yüzden kafa karışıklığı olmaması için sağlıklı ve dengeli beslenme nasıl olmalı bu konuda daha çok konuşmalıyız.
Diyet genel beslenme biçimimize verilen bir addır ve bu bireyin ihtiyacına ve sağlık durumuna göre şekillendirilir. Kilo problemi olmayan bireylerin de, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinip uygulaması başta kardiyovasküler sağlık olmak üzere vücudun besin ihtiyaçlarını karşılamak için oldukça önemlidir. Günlük beslenmemizde yapacağımız ufak değişiklikler sağlığımız için olumlu sonuçlar verir. Peki nelere dikkat edebiliriz?
Karbonhidrat ihtiyacınızı meyve, sebze ve işlenmemiş tahıllardan karşılayın.
Sağlıklı bir diyette günlük almanız gereken enerjinin yarısı karbonhidratlardan gelmelidir. Ama karbonhidratın türü oldukça önemli. Yani, beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih etmek lif alımımızı arttırır bu sayede tokluk süreniz artar ve bağırsak sağlığımıza da katkıda bulunur. Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye önem gösterin. Meyvenin suyunu içmektense kendisini yiyin çünkü life bağlı olmayan fruktozun karaciğer yağlandırma riski daha fazladır.
Doymuş yağ alımınızı sınırlandırın.
Hepimizin bildiği gibi doymuş yağ kandaki kolesterol düzeyini arttırmaktadır. DSÖ günlük enerjinin %10’unu geçmemesini öneriyor. Kırmızı et tüketiminizi haftada ikiye indirerek genellikle doymuş yağ oranı az olan beyaz etleri özellikle balığı tercih etmek kalp ve damar sağlığınız için oldukça yararlı olacaktır. Süt ürünlerinin de doymuş yağ içerdiğini unutmayarak abartmadan tüketmeliyiz. Tereyağ doğal ve yararlı besin bol tüketeyim düşüncesi çok yanlış.
Eklenti şeker tüketiminizi azaltın.
Eklenti şeker, besinlerin içeriğinde olmayan ve sonradan eklenen şekerdir. Eklenti şekeri boş kalori olarak tanımlarız besin değeri olmadığından dolayı. Leptin (tokluk) hormonu direnci oluşturduğu için açlık hissetmeye ve bu sayede daha çok yedirip kilo alımına yol açar. Unutmayın bal ve pekmez de eklenti şekerlerdir ve porsiyon kontrolü dahilinde tüketilmelidirler.
İşlenmiş eti hayatınızdan çıkarın.
Her gün tüketilen her 50 gram işlenmiş et, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 18 arttırmaktadır. Aynı zamanda yüksek oranda tuz içermekteler. İşlenmiş etler: sucuk, sosis, salam, pastırma, füme ve tütsülenmiş etlerdir.
Tuz tüketiminizi günde 1 çay kaşığı ile sınırlandırın.
Yemekleri tatlandırmak için baharatlardan yardım alabiliriz ama gün içinde sadece yemeklerimize koyduğumuz tuzu tükettiğimizi düşünmeyelim. Tüketilen paketli pek çok ürün yüksek tuz içeriğine sahip. Bunlar: konserve gıdalar, hazır çorbalar, soya ve salata sosu, turşu ve turşu suyu, et ve tavuk suyu tabletleri ve tabi ki cips ve krakerler.