MEYVE VE SEBZELER NASIL TEMİZLENMELİ VE SAKLANMALI?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meyve ve sebze tüketmek dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemek, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere birçok sağlık durumu riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Ancak uygun şekilde kullanılmazlarsa, meyve ve sebzeler de gıda kaynaklı patojenlerin kaynağı olabilir. Örneğin, listeria, salmonella veya diğer bakterilerle kontamine olabilirler. Tatları, dokuları ve görünümleri de uygun şekilde saklanmazlarsa zarar görebilir. Bu yüzden meyve ve sebzeleri nasıl temizleyeceğinizi ve saklayacağınızı öğrenmek çok önemlidir.

 

Temizleme Aşaması

Çoğu ürün bize ulaşmadan önce uzun mesafeler kat eder. Meyve ve sebzeler yol boyunca zararlı bakterilere veya diğer kirleticilere maruz kalabilir. Bu, organik ve pestisit içermeyen yiyeceklerin yanı sıra geleneksel ürünler için de geçerlidir.

Zararlı maddelerden kaçınmak için, ürünü yemeden önce daima yıkayın. Bunu yapmak için sabun veya başka bir ürün kullanmanıza gerek yoktur. Sadece su kullanabilirsiniz. Sert, temiz bir fırça, sert meyve ve sebzeleri temizlemenize yardımcı olabilir. Fırçayı başka temizlik amaçları için kullanmamaya dikkat edin.

Ürünü yemeden önce yıkamak önemli olsa da, yıkanmadan saklamak en iyisidir. Çok fazla nem, meyve ve sebzelerin hızla bozulmasına neden olabilir. Onları yıkamadan önce yemeye hazır olana kadar bekleyin. Öceden yıkamanız gerekiyorsa, saklamadan önce iyice kurulayın.

Önceden yıkanmış, torbalanmış sebzeler genellikle ek temizlik gerektirmez.

 

Saklama

Sebzeler en iyi buzdolabınızın sebzelik bölümünde saklanır. Bu bölüm, çoğu buzdolabının alt kısmında bulunan çekmece veya çekmecelerden oluşur. Sebzelikler genellikle kendi özel nem kontrollerine sahiptir. Mümkünse sebzeleri en iyi oldukları sıcaklık ve nemde saklayın.

 

Yıkanmış ve kesilmiş herhangi bir meyve veya sebzeyi buzdolabına koymalı veya dondurmalısınız. Tazeliğini korumak ve hava ile temasını sınırlamak için yıkanmış ve kesilmiş ürünleri plastik bir torbada veya kapalı bir kapta saklayın.

Bakterilerle olası kontaminasyonu önlemek için meyve ve sebzeleri daima çiğ et ve süt ürünlerinden ayrı olarak saklayın.

 

Dondurma

Hemen hemen tüm meyve ve sebzeler dondurucunuzda saklanabilir. Dondurma, birçok meyve ve sebzenin dokusunu değiştirebilir, ancak genellikle lezzetlerini, besinlerini ve sağlık yararlarını korur. Mevsim meyvelerini veya sebzelerini yılın ilerleyen zamanlarında kullanmak üzere depolamak için iyi bir yoldur. Özellikle de yemek yaparken pratik olması için veya smoothie hazırlamak için tercih edilebilir.

 

Meyve ve sebzeleri hava geçirmez kaplarda dondurmak en iyisidir. Henüz olgunlaşmamış ürünleri dondurmaktan kaçının. Dondurucudan çıkardığınızda düzgün olgunlaşmayabilir.

Marul gibi çiğ yemeyi planladığınız yapraklı yeşillikler dondurulmamalıdır.

 

Serin, kuru depolama

Bazı gıdalar en iyi şekilde buzdolabının ve derin dondurucunun dışında bırakılarak serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Domates, muz, patates, limon, soğan, sarımsak bu şekilde saklanması gereken gıdalardır.

 

Özellikle domatesleri buzdolabında sakladığınızda lezzetini ve besin maddelerini kaybedebilir. Ayrıca istenmeyen bir doku geliştirebilirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!