MAHMUTLAR’DAKİ BİNALARDA KAT MALİKLERİNCE YAPILACAK TADİLATLAR- Ender Karaca

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Daha önce iskan belgesi alınmış binalarda bazı kat maliklerince yapılmak istenen tadilatların belediyeden gerekli ruhsatın alınıp alınmaması konusunda bazı tereddütlerin hasıl olduğu görülmektedir.
Hasıl olan bu tereddütlerin giderilmesi için de konuyu öncelikle 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ve aşağıda açıklanan hükme göre incelersek;
“Derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir” şeklinde hükme bağlanmıştır.
İmar Yönetmeliğinin yanında 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili maddelerinin yapılacak tadilat işlemlerinde de dikkate alınması zorunlu görülmektedir. Örneğin;
Bu yasanın 19. maddesinin ikinci fıkrasında kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkul un ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana ve boya yaptıramaz.
Ancak binanın ortak yerlerinde oluşan her hangi bir bozukluğun bir an önce giderilmesi için de kat maliklerinin rızasının aranmadığını da belirtmek isteriz.
Gelelim binanın bağımsız bölümüne; kat maliklerinden biri ya da bir kaçı kendi bağımsız bölümünde imar yönetmeliğine ve Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı bir şekilde tadilat yapamaz.
Örneğin;
Çıkma balkonlarını PVC malzemeleri ile kapatamaz, kendi işyerinde ya da dairesi içinde taşıyıcı unsuru etkileyen tadilatlar ve tamiratlar yapamaz, onanmış imar planında mesken olan yeri tüm kat maliklerinin rızası alınmadan işyerine çeviremez.
Bunlara benzer çok sayıda örnekler verilebilir.
Ancak, üzülerek ifade etmek gerekirse bazı kat malikleri tam bir şark kurnazlığı yaparak gerek imar yönetmenliğine gerekse Kat Mülkiyeti Kanununa aykırı bir şekilde ve özellikle kendi bağımsız bölümlerinde bazı tadilatları yaptıkları görülmektedir.
Bu kez ilgili belediye devreye girdiği zaman o kat malikleri bu konular üzerinde gereksiz bir şekilde tepki verdiklerini söyleyebiliriz.
Burada üzerinde durmak istediğimiz esas konuya gelince; herhangi bir kat maliki ya da malikleri gerek binanın ortak yerlerinde gerekse kendi bağımsız bölümünde herhangi bir tadilata başlamadan önce mutlaka ilgili belediyeden örneğin; Mahmutlar Belediyesinden gerekli izinleri almaları zorunlu görülmektedir. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!