KIRMIZI ET VE KANSERLE İLİŞKİSİ
Ülkemizde kırmızı et sevilen ve maddi imkanı olanlar tarafından sıklıkla tüketilen bir besin.
Et iyi bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır, ancak çok fazla tüketildiğinde vücuda bazı etkileri olması kaçınılmaz.
Kırmızı et, kanser de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla potansiyel bağlantıları nedeniyle inceleme altında. Düzenli olarak kırmızı et yemenin kolorektal kanser riskini artırabileceği biliniyor.
İşlenmemiş ve işlenmiş kırmızı et arasındaki fark.
Kırmızı et ve işlenmiş etin sağlık üzerine etkileri farklı olduğu için önce farklarını anlamak lazım. Bakalım işlenmiş ve işlenmemiş et arasındaki farklar nelermiş.
İşlenmemiş kırmızı et.
İşlenmemiş kırmızı etler, değiştirilmemiş veya modifiye edilmemiş olanlardır. Örnekler şunları içerir: Dana eti, domuz eti, koyun eti, keçi eti, kuzu eti.
İşlenmemiş kırmızı et kendi başına besleyicidir. Genellikle protein, vitamin, mineral ve diğer önemli besinlerle doludur.
İşlenmiş kırmızı et.
Kırmızı et, işlendiğinde geleneksel değerinin bir kısmını kaybeder. İşlenmiş et, genellikle tat, doku veya raf ömrü açısından bir şekilde değiştirilmiş eti ifade eder. Bu, etin tuzlanması, sertleştirilmesi veya tütsülenmesiyle yapılabilir.
İşlenmiş kırmızı et örnekleri şunları içerir: Sosis, salam, sucuk, pastırma, füme et, konserve etler.
İşlenmemiş kırmızı et ile karşılaştırıldığında, işlenmiş kırmızı et genellikle faydalı besinlerce daha düşük, tuz ve yağ oranınca daha yüksektir.
Kırmızı et yüksek miktarlarda tüketildiğinde olası bir kanser nedeni olarak sınıflandırmıştır.
İşlenmiş et ise direk kanserojen besin olarak sınıflandırılmıştır. Bu, artık kansere neden olduğu biliniyor demektir. İşlenmiş et ve kanser riski arasında daha güçlü bir bağlantı var.
Pişirme yöntemi önemli.
Kırmızı eti pişirme şeklimiz kanser riskini etkileyebiliyor.
Etleri çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek, ızgara yapmak, yakmak riski artırıyor. Bu yüzden ızgara yapılacaksa et ateşe çok yaklaştırılmamalı ve genellikle haşlama veya fırın yöntemiyle pişirilmeli.
Tüketim miktarı önerisi.
İşlenmiş et tüketimi hiç önerilmemektedir fakat işlenmemiş kırmızı eti tamamen hayatımızdan çıkarmaya gerek yok. Ancak porsiyonlarınızı haftada 3 kere, 1 porsiyon (85 – 113 gram) olarak sınırlandırmak en sağlıklısı.