CANDİDA DİYETİ
Candida, insan vücudundaki en yaygın mantardır. Genellikle ağız, cilt, sindirim sistemi, ayak tırnakları, rektum ve vajina gibi bölgelerde bulunur. Genellikle zararsızdır, ancak bu mantarın aşırı büyümesi enfeksiyona yol açabilir.
Kandida diyeti, kandida enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeyi amaçlayan katı bir diyettir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, kandida diyeti kandidayı artırma potansiyeli olan yiyecek ve içecekleri sınırlar. Diyet tipik olarak alkol, kafein ve şeker ve glüten oranı yüksek gıdaları içermez.
Enfeksiyon için Risk Faktörleri
Kandida enfeksiyonu için çeşitli risk faktörleri vardır:
Rafine karbonhidrat ve şeker açısından zengin bir beslenme biçimi, yüksek alkol tüketimi, yüksek stres seviyesi, bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlik, doğum kontrol hapları veya antibiyotik kullanımı, diyabet, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak.
Bu risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, diyet veya yaşam tarzınızı değiştirmeyi ve meditasyon veya stres yönetimini düşünün.
Candida diyeti olası bir tedavi seçeneği olarak görülüyor.
Diyet, bağırsak duvarına zarar verebileceği iddiası nedeniyle glüteni hariç tutar. Bununla birlikte, glüten intoleransı (çölyak hastalığı) olmayan kişilerde glütenin bağırsak hasarına neden olduğuna dair bir kanıt yoktur.
Çok yüksek şeker alımı, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde kandida enfeksiyonlarını kötüleştirebilir. Yüksek karbonhidratlı bir diyet bazı insanlarda kandida sayısını artırabilir, ancak bunun enfeksiyon riskini artırdığına dair kanıtlar eksiktir.
Diyet ayrıca bazı süt ürünlerini de hariç tutar. Teorik olarak laktoz (süt şekeri), ağzınızdaki asitliği artırarak kandida büyümesini uyarabilir.
Candida diyeti için belirli bir zaman çizelgesi yoktur. Bu diyet, semptomlarınız düzelene kadar kısa süreli olarak kullanılmalıdır. Uzun vadeli bir diyet planının yerini alması amaçlanmamıştır.
Yeterli besin alımını sağlamak için kandida diyetini uygularken bir diyetisyen ile çalışmak doğru olandır.
Candida diyetinde kaçınılması gereken yiyeceklerin listesi şunları içerir:
Gluten içeren tahıllar: Buğday, çavdar, arpa, bulgur..
Bazı etler: Şarküteri etleri ve çiftlikte yetiştirilen balıklar.
Rafine sıvı ve katı yağlar: Kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, margarin.
Soslar: Ketçap, soya sosu, barbekü sosu, mayonez.
Bazı süt ürünleri: Peynir, süt ve krema.
Şeker ve yapay tatlandırıcılar: Aspartam, agave, şeker kamışı, mısır şurubu, bal, akçaağaç şurubu, pekmez ve sofra şekeri.
Bazı yağlı tohumlar: Yer fıstığı, kaju fıstığı, ceviz ve antep fıstığı.
Kafein, alkol ve şekerli içecekler: Kafeinli çaylar, kahve, enerji içecekleri, soda, meyve suyu, alkollü içecekler.
Katkı maddeleri: Nitratlar veya sülfatlar.
Ek olarak, probiyotik takviyeleri kullanmak, iltihabı hafifletmeye, zararlı organizmaları öldürmeye ve kandida prevalansını ve enfeksiyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.