5 Maddede İşlenmiş Gıda Tüketiminizi Azaltın

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşlenmiş gıda, konserve edilmiş, pişirilmiş, dondurulmuş, pastörize edilmiş veya paketlenmiş herhangi bir gıda maddesidir.

Sağlıklı bir diyetin parçası olarak konserve sebzeler, dondurulmuş meyveler ve pastörize süt ürünleri dahil birçok işlenmiş gıdanın tadını çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte, bazı yüksek oranda işlenmiş ürünlere sağlığınıza zarar verebilecek tuz, şeker, katkı maddeleri ve koruyucu maddeler yüklenir.

Bu yüksek oranda işlenmiş gıdaların alımını azaltmak, sağlığınızı iyileştirmenin ve diyetinizin kalitesini artırmanın en etkili yollarından biridir. Bu yüzden, beslenme tavsiyesi olarak ilk verilebilecek tavsiye yüksek oranda işlenmiş gıdaları azaltmaktır.

  1. Elinizin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.

Zamanınız kısıtlıysa, kapıdan çıkarken paketlenmiş bir atıştırmalık almak cazip gelebilir. Bununla birlikte, mutfağınızı bol miktarda portatif, besleyici atıştırmalıkla dolu tutmak, hareket halindeyken sağlıklı seçimler yapmayı çok daha kolaylaştırabilir. Yanınızda götürebileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklardan bazıları taze meyve, karışık kuruyemiş ve humuslu sebzelerdir. Fazladan zamanınız varsa, önceden basit atıştırmalıklar da hazırlayabilirsiniz. Haşlanmış yumurta, ev yapımı sebze cipsleri ve geceden kalma yulaf, çabukça hazırlayabileceğiniz ve daha sonra yanınıza alabileceğiniz yiyeceklerdir.

  1. Rafine edilmiş tahılları tam tahıllarla değiştirin.

İşlenmiş gıda alımınızı azaltmanın en basit yollarından biri, bunları daha sağlıklı tam tahıllı gıdalarla değiştirmeye başlamaktır. Özellikle makarna, pirinç, beyaz ekmek gibi rafine tahılları, esmer pirinç, bulgur, tam buğday makarna ve tam buğday ekmeği gibi tam tahıllı alternatiflerle değiştirebilirsiniz. Tam tahıllı gıdalar sadece daha çok lif içermekle kalmaz, aynı zamanda kalp hastalığı, diyabet ve belirli kanser türleri gibi hastalıklara karşı da koruma sağladığı gösterilmiştir.

  1. Daha fazla su için.

Soda, şekerli çay, meyve suyu ve enerji içecekleri gibi şekerli içecekler, şeker ve kalori bakımından yüksek, ancak temel besin maddelerince düşüktür. Bu içecekleri gün boyunca kademeli olarak su ile değiştirmek, işlenmiş gıda alımınızı azaltmanın ve genel diyet kalitenizi iyileştirmenin harika bir yoludur. Su en sevdiğiniz içecek değilse,  taze meyve veya baharat ekleyip aromalı hale getirmeyi deneyebilirsiniz.

  1. Birkaç günlük yemek hazırlamayı deneyin.

Yemekleri haftada bir veya iki kez fazla porsiyonlarda hazırlamak, yemek yapmak için çok meşgul olduğunuzda bile buzdolabınızda bol miktarda besleyici yemek bulundurmanızı sağlar. Bu sayede dışarıdan yemek yemenizi azaltıp, sağlıklı beslenmenizi kolaylaştırabilirsiniz. Başlangıç için, her hafta yapacağınız birkaç tarif seçin ve yemeklerinizi hazırlamak için belirli bir zaman ayırın. Sonrasında yaratacağı kolaylığı görüp ayırdığınız zamana değdiğini anlayacaksınız.

  1. Bazı basit yiyecek takaslarını deneyin.

İşlenmiş birçok ürün için sayısız sağlıklı takas vardır. İşte birkaçı:

Şekerli kahvaltılık gevreklerinizi bir kase taze meyveli yulaf lapasıyla değiştirin.

Hazır soslar yerine salataların üzerine gezdirmek için zeytinyağı, sirke, limon, nar ekşisi gibi malzemeler ile damak zevkinize göre ev yapımı salata sosunuzu oluşturun.

Salatalarınızı kruton yerine haşlanmış kurubaklagil veya tahıllar gibi sağlıklı karbonhidratla tamamlayın.

İşlenmiş gıdaları diyetinizden bir kerede tamamen çıkarmanıza gerek yok. Aslında, yaşam tarzı değişikliklerini yavaş yapmak uzun vadede genellikle daha etkili ve sürdürülebilirdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!