TURİZM VE ALANYA

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alanya; coğrafi yapısı gereği, dünyanın belli başlı tatil kentleri arasında yer almasına rağmen, daha çok mevsimlik dış turizme yönelik, hantal alt yapısı ile turizmden payına düşeni alamamakta ve hatta her yıl daha da azalan oranlarda gerilemektedir.
Turizme hizmet götüren konaklama tesislerinin, büyük bir kısmının, yerleşim alanları içerisinde bulunmaları, yerel yönetim hizmetlerindeki verimliliğin azalmasına neden olmaktadır. Bu durum daha çok; dinlenmek, eğlenmek, alış-veriş yapmak, güneşten ve denizden yararlanmak amacıyla Alanya’yı tercih eden ziyaretçilerin, ilgi odağı olma özelliğinin giderek zayıflatmaktadır. Sonuç olarak; daha çok döviz girdisi sağlayacak olan elit tabakanın, tatil ve alış-veriş için başka ülkelere yönlenmelerini zorunlu kılacağından, kısıtlı birikimleri olan alt gelir gurubunu oluşturan yabancıların tercihleri ile yetinmek zorunda kalacağımız gerçeğini ortaya koymaktadır.
Turizm girdilerinde verimliliği artıracak tedbirlerin, bir plan dahilinde, peryodik olarak asgariye indirilmesi için, turizm planlamasının yeniden ele alınarak kesin hatlarının çizilmesi gerekmektedir.
Yaygın ve çok amaçlı bir turizm potansiyeli yaratmanın bedeli elbetteki biraz ağır olacaktır. Ancak; gelecekteki modern dünya turizmine açılabilmemizin tavizverilmez koşullarını mutlaka hayata geçirmeliyiz.
Bu konudaki ıslah çalışmalarına öncelikle;
a)Dış turizme hizmet götüren mevcut tesislerde standartların yeniden belirlenmesi,
b)Konaklama tesislerinin peryodik olarak yerleşim alanları dışına kaydırılması, mevcut yapıların başka amaçlara yönlendirilmesi,
c)Ruhsat almaya elverişli olmayan tesislerin faaliyetten men edilmesi,
d)Alış-veriş merkezlerinin arz-talep dikkate alınarak, yeniden yapılandırılması. Hizmet dallarına kotalar konularak fiyat ve kalite rekabetinin sağlanması ve aynı türe yönelik işletmelerin birarada faaaliyet göstermelerinin sağlanması,
e)Eğlence yerlerinin çok amaçlı ve daha verimli hale getirilmesi,
f)Doyum yerlerinin arz-talep ilişkisi içerisinde yeniden planlanması ve kalite ve fiyat denetiminin oto kontrole bağlanması,
g)Konaklama, gezinti ve alış-veriş alanlarının araç trafiğine kapatılması,
h)Turizm kolluk güçleri oluşturularak, yönlendirme-güvenlik ve her türlü çevre kirliliği gibi sorunların çözümlenmesi,
i)Deniz kirliliğini önlemek için, sahillerin yıl boyunca aralıksız temizlenmesinin sağlanması ve kirliliğe neden olan deniz araçlarına caydırıcı müeyyideler uygulanması,
k)Verimli çalışmayan arıtma tesisinin ıslahı veya deşarj işleminin etkilediği sahil alanlarının kullanıma kapatılması,
l)Tüm yapıların yağmur sularının atık-su kanallarına bağlanmasının zorunlu hale getirilmesi,
m)Turizme hizmet götüren tesislerin ihtiyaçlarını karşılayacak yan sanayilerin kurulmasının teşvik edilmesi,
n)Turizm bilincinin yerleştirilmesinde halkın çeşitli aralıklarla aydınlatılmasının sağlanması,
Yukarıda maddeler halinde belirtmeye çalıştığım sorunların çözümlenmesiyle inanıyorumki Alanya, dünya turizminde hak ettiği yere gelerek payına düşeni fazlasıyla alacaktır.
Sorunları asgariye indirilmiş, barışık bir toplum olmak istiyorsak çözümü bir başkasında değil, kendimizde aramalıyız.
Saygılarımla.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!