TURİZM SEKTÖRÜNDE HD SORUNU
Yeni Alanya Gazetesi’nin 2 Mayıs 2018 tarihinde manşetten verdikleri bir haber yayımlandı.
Bu haber “HD VARSA ESNAF YOK”
Alanya’da doluluk %50’ye ulaştı. Ancak esnaf hala kan ağlıyor. Oda başkanları “Tek şansımız kaldı oda çarşının cazibe merkezi haline getirilmesi” şeklindeydi.
Bu haber Mahmutlar Post Gazetesi’nin 4 Eylül 2007 tarihinde yayımlanan “Turizm sektöründeki sorunlar” hakkında yazdığım makalemi anımsattı.
Söz konusu makalemde turizm sektöründe oluşan bazı sorunları dile getirmiş ve bu sorunların giderilmesi için çözüm önerilerini açıklamıştım.
Bacasız sanayi olarak değerlendirdiğimiz bu sektörde oluşan sorunların başında; Plansız ve programsız olarak her yere gereğinden fazla turistik tesislerin yapıldığı, yapılan bu tesislerden dolayı hem doğal güzelliklerin zarar gördüğünü hem de sunulan turistik ürünlere ait fiyatların düştüğünü, herşey dahil sistemi ile o yöreye gelen turistlere o yörenin esnafı ile görüştürülemediğini, bu sektörde çalışan elemanların çoğunluğunun sosyal güvenceden yoksun olarak çalıştırıldığını, turist rehberlerinin yeterli bilgilere sahip olmadıklarını açıklamıştım.
Elde edilen bu bilgilere göre turizm sektörünün rasyonel bir şekilde çalışmadığını açıklamaktı.
Konumuzu ilgilendiren ve yukarıda açıklandığı üzere yaklaşık 11 sene önce HD (Herşey Dahil) denen bu sistemin seyahat acentalarına ve otelcilere yaradığını ancak o yörenin esnafına yaramadığını açıklamaktı.
Hatta bu konuyu daha sonra 10 sene önce 29 Temmuz 2008 tarihli Mahmutlar Post Gazetesi’nde yayımlanan makalemde dile getirmiştim.
Turizm sektörünün amacı kişilerin dünyada yaşanan olaylarla birlikte ülkelerin tarihi, doğal, sosyal ve kültürel özelliklerini görerek öğrenmek istemeleriydi.
Bu isteklerin gerçekleşmesi bu sektörün gelişmesine, bu sektörün gelişmesi içinde turizme ait elde edilen gelirden bu sektörde çalışların yeterli ölçüde pay almalarına bağlıdır.
Örneğin; Kazancını turistlerden elde edeceği gelire göre işyeri açan esnafı ele alalım.
HD sistemini uygulayan otellere gelen turistler, “Toplama kampları” gibi otellerden alışveriş yapmak için dışarı çıkmazlarsa, iş yeri açan esnafın durumu ne olacak?
Alanya’daki Oda başkanlarının dediği gibi HD sistemi nedeniyle gelen turistler otellerden çarşıya çıkmadığı için Alanya çarşısının da cazibe merkezi haline getirebilmek için çeşitli etkinliklerin düzenlemesi gerektiğini açıkladılar.
Örneğin; Şarkıcıların ve türkücülerin getirildiği bir etkinlik değil, halkın da iştirak edebileceği bazı etkinlikler düzenlenebilir.
Geçen sene Mahmutlar Post’ta açıkladığım gibi bisiklet sporunu geliştirmek ve sevdirmek için haftanın belirli gününde Mahmutlar Barbaros Caddesi’nde önde müzik eşliğinde bir eskort arabası ve arkalarında patent kayan gençler ve çocuklarla birlikte arkada genç ve yaşlı kişilerin kullandığı bisiklet sürmeleri güzel bir görünüm olarak ortaya çıkabilir.
Yeter ki Alanya Belediyesi bu tür etkinliklerin yapılmasını istesin.
Demem o ki; turizm gelirlerinden yeterli ölçüde pay almak için bu gibi etkinliklerin yapılması konusunda Alanya Belediyesi’nin devreye girmesi gerekir görüşündeyiz.