Toroslarda Yılların Geleneği Devam Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alanyamıza 100 km mesafedeki Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe Kasabasında yıllardır süren bulgur kaynatma geleneği halk tarafından devam ettiriliyor

Yılların Geleneği Devam Ediyor

Yaylada kar suyu ile ilaçsız yetişen buğdaylar patozla başaklardan ayrıldıktan sonra güzelce yıkanıyor büyük kazanlarda kaynatılıyor. Odun ateşinde kaynatılan buğdaylar süzüldükten sonra kurutulmak üzere damlara seriliyor. Kurutulan buğdaylar daha sonra aralarındaki taşlardan ayıklanıp değirmende öğütülerek yeniden kurtulup bulgur halinde sofralara getiriliyor.

Doğal bulgurlara alışan köylülerin market bulgurlarını yiyemediğini söyleyen Göktepe sakinlerinden Fadime Öztürk, 72 yaşında olmasına rağmen eziyetine katlanarak bulgur yaptığını hazırladıkları bulgurun sofrasının vazgeçilmezi olduğunu dile getirdi.
Buğdayın ve bulgurun tarihçesi hakkında bilgi veren Alanya Hasan Çolak Anadolu Lisesi öğretmeni Uğur ÖZTÜRK şunları söyledi
Buğday, yaklaşık 12.000 yıl önce Anadolu’da atalarımız tarafından evcilleştirilen ilk mahsullerden biridir ve günümüzde hala var olan emmer adındaki bir ata bitkiden en az 12.000 yıl önce evcilleştirilmiştir.

Dünyanın En Eski Buğdayı  Çatalhöyük’te
2009 yılında Çatalhöyük’te dünyanın en eski buğday örneği bulunmuş ve ekmeklik buğday tarımının ilk olarak Çatalhöyük bölgesinde başladığı belirlenmiştir.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları günümüzdeki modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşımıştır.

Buğday bütün kutsal Kitaplarda geçmiştir

Kuranda Yusuf’un rüya yorumlaması kıssasında anlatılan buğday bütün kutsal Kitaplarda geçmekte ve çok eski tarihlerden bu yana buğday, pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak kabul edilmektedir.

Pek çok dildeki karşılığı bulgurdur

Sofralarımızdan eksik olmayan afiyetle yediğimiz Anadolu’nun vazgeçilmezi bulgur
Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biridir.
Bulgur, bütün Dünyaya Anadoludan geçmiştir. Ve bugün Arapça ve ingilizce başta olmak üzere pek çok dilde bulgur olarak kullanılmaktadır.

Türk İslam Dünyasında buğday

Buğday ve bulgurla ilgili pek çok örnekleri olmakla beraber yörelere göre bazı farklılıklar olsa da örneğin dişi çıkan çocuklar adına verilen diş bulguru ikramı uygulamasında olduğu gibi genellikle gelinin yeni evine gelirken başına buğday saçılması eve bolluk bereket getireceği inanışını anlatmaktadır.
Bolluğun bereketin verimlilik ve doğurğanlığın sembolü olan buğdaya görüldüğü üzere Türk kültüründe bir yiyecek maddesi olmanın ötesinde anlamlar yüklenmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!