Paketli Ürünler Hakkında Her Şey
Gerek kolay ulaşılabilir olmasından, gerek tüketiminin pratik oluşundan dolayı paketli gıda tüketimi oldukça fazla ve bu endüstri giderek büyüyor. Markalar sürekli yeni ürünler, yeni lezzetler çıkarıyor. Genellikle de üretilirken insan sağlından çok maliyetin nasıl azaltılabileceğine önem veriliyor. Daha masum içerikli olanlar ise fiyat olarak çok daha pahalı ve herkesin bütçesine uygun olmuyor. Yine de tüketici olarak bizim görevimiz içerik okumak. Peki aldığımız bir paketli gıdanın içeriğine ne kadar hakimiz? Araştırmalar, paketlerin ön kısımlarında verilen sağlıklı ürün imajının tüketicinin o ürünü almasında büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Bu algıya kapılmadan ürün içeriğine ve besin ögelerini gösteren tabloya bakmak bize gerçeği gösterir. Hem çocuk hem yetişkinlerin, yaş fark etmeksizin tükettiği bu paketli gıdalar hakkında daha bilinçli olmalıyız.
Etiket okurken nelere dikkat etmeliyiz?
İlk olarak porsiyon kontrolünü yapmamız gerekiyor. Ambalajların üstünde genellikle ürünün 100 gramında veya 1 porsiyonunda ne kadar enerji sağladığı yazar. Buraya bakarak ürünün gramajına göre ne kadar porsiyon içerdiğini hesaplayıp yediğimiz miktarla karşılaştırıyoruz. Böylece yediğimiz miktardan ne kadar kalori aldığımızı hesaplayabiliriz.
Sonrasında ise ürünün 1 porsiyonundaki toplam enerji ve yağdan gelen enerji miktarına bakıyoruz. Eğer 1 porsiyonunda 40 kkal içeriyor ise düşük, 100 – 300 kkal içeriyor ise orta, 400 kkal ve üstü ise yüksek kalori içeriyor olarak düşünebiliriz. Ürünün enerjisinin %30’undan fazlası yağdan geliyor ise de sağlıklı bir ürün olarak adlandıramayız.
Etikette bir başka dikkat etmemiz gereken konu ise şeker. Etikette besinin içeriğinde bulunan malzemeler fazla olandan az olana doğru sıralanır. Bu nedenle eğer ürün içeriğinde; ilk 3 sırada şeker ismi görürseniz, listede birden fazla şeker adı yer alıyorsa ve de 1 porsiyonunda 10 gramdan fazla şeker içeriyorsa o ürünü tüketmemek en doğrusu olacaktır.
Tüketim limitine göre karşılaştır.
Şeker, doymuş yağ, trans yağ, sodyum gibi fazla tüketildiğinde hastalık riski oluşturan bu maddelere Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı bireyler için günlük tüketim miktarı limiti belirlenmiştir.
Önerilen tüketim sınırı:
– Eklenti şekerde günlük 50gram,
-Doymuş yağda günlük 20gram,
-Trans yağda günlük 1 gram,
-Sodyumda günlük 2300miligram, şeklindedir.
Paketli ürünün bunları fazla içerip içermediğini anlamak için günlük tüketiminde geçmememiz gereken limitle karşılaştırabiliriz.
Katkı maddeleri.
Ek olarak paketli ürünler koruma ve lezzet artışı için çeşitli katkı maddeleri içermekteler. Sağlığımız için olabildiğince uzak durmamız gereken katkı maddeleri:
-Sodyum nitrit,
-Yüksek fruktozlu mısır şurubu,
-Karagenan,
-Sodyum benzoat,
-Bromine bitkisel yağ,
-Yapay renklendirici kırmızı No:3-Eritrosin,
-Trans yağlar- hidrojenize yağlar, şeklindedir.