NEDEN KİLO ALMAKTA ZORLANIRIZ?
Açlık diyetlerinden yoğun fitness planlarına kadar, kilo kontrolü sağlık dünyasında yaygın olarak tartışılan bir konu. Kilo almak için mücadele eden birçok insan var. İster genetik ister altta yatan bir tıbbi durum olsun, kilo almak veya ideal kilo aralığında olmak bazı bireyler için zor bir süreç olabiliyor.
Tabi ki genetik, vücut tiplerinde rol oynuyor ve bazı bireyler için doğal olarak zayıf bir vücut tipi belirleyebiliyor. Diğer yandan altta yatan tıbbi durumlar ve bazı tıbbi tedaviler, kilo kaybına veya kilo almada zorluğa neden olabiliyor. Bunlara aşağıdaki koşullar örnektir.
Hipertiroidizm
Aşırı aktif bir tiroid vücutta fazlaca tiroid hormonu üretimine neden olur. Tiroid hormonu, metabolizma hızının düzenlenmesi de dahil olmak üzere insan metabolizmasının birçok unsurundan sorumludur. Hipertiroidizmi olan kişilerin metabolizması aşırı aktiftir ve genellikle gün boyunca daha fazla kalori yakar. Uygun ilaç olmadan, hipertiroidizm, gıda alımı arttığında bile kilo almakta zorlanmaya neden olabilir. O yüzden hormon testi yaptırmak oldukça önemli.
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabet, vücudun pankreastaki insülin üretiminden sorumlu hücreleri yok ettiği bir tür otoimmün durumdur. İnsülin, glikoz metabolizmasından sorumlu hormon olduğu için de Tip 1 diyabet kontrol altına alınmadığında yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur ve bu daha sonra idrarla atılır. Bu aşırı glikoz atılımı, kasıtsız kilo kaybına neden olabilir.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD)
İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), sindirim sisteminizin kronik inflamasyonunu içeren bozuklukların adlandırılmasıdır. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bu durumların, bireyin kilo yönetimi üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu hastalıklar, bir kişinin yiyebileceği yiyecek türlerini ve miktarlarını sınırlayabilir. Ayrıca bazı durumlarda kilo kaybına neden olabilen sık ishale neden olabilirler.
Yeme Bozuklukları
Düzensiz beslenme koşullarının birçok farklı türü olsa da, gıda alımını sınırlayan yeme bozukluğu olan kişiler sağlıklı bir kiloyu korumada sorun yaşayabilir. En uç haliyle anoreksiya nervoza aşırı kilo kaybına ve bazen de tamamen kilo alınamamasına neden olur. Bulimia nervoza gibi diğer koşullar, bir kişinin kilosunu korumak için yeterli kaloriyi almasını zorlaştırabilir.
İlaçlar ve tedaviler
İştah kaybına, mide bulantısına, kusmaya ve ishale neden olan bazı ilaçlar ve tedaviler, sağlıklı bir kiloyu korumayı zorlaştırabilir. Örneğin, antibiyotik gibi ilaçlar ve kemoterapi gibi tedaviler yaygın olarak gastrointestinal yan etkilere neden olduğu bilinmektedir. Genel olarak, bu tür tedavilere ihtiyaç duyan kişiler, tedavi boyunca kilo kaybı yaşayabilir ve kilo almakta zorluk çekebilir.