LAHANANIN 5 ETKİLEYİCİ SAĞLIK FAYDASI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lahana, brokoli ve karnabahar ile aynı familyaya ait bir sebzedir. Kalorisi düşük olmasının yanında değerli içeriğiyle sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez besinidir. Ülkemizde mor ve beyaz çeşidinin yetiştiği lahana ile birçok yemek tarifi çıkarılıyor. Salatası, çorbası, yemeği, sarması yapılabilen çok yönlü besin olması da mutfakta tercih edilmesine sebep oluyor. Gelin bu sebzenin yararlarına bakalım.

 

C ve K vitamininden zengindir

Lahana, önerilen günlük miktarın K vitamininin %85’ini tek bir kapta (89 gram) sağlayan müthiş bir bitkisel K vitamini kaynağıdır. K vitamini vücutta birçok önemli rol oynayan önemli bir vitamindir.

Lahana, özellikle kalp hastalığına, bazı kanserlere ve görme kaybına karşı koruma sağlayabilen güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından yüksektir.

Ek olarak, lahana, enerji metabolizması ve sinir sisteminin normal işleyişi dahil olmak üzere vücuttaki birçok önemli süreç için gerekli olan B6 vitamini ve folat açısından zengindir.

 

Vücuttaki iltihabı azaltır

Lahana gibi turpgillerden sebzeler, kronik iltihabı azalttığı gösterilen birçok farklı antioksidan içerir.

Araştırmalar, turpgillerden daha fazla sebze yemenin belirli kan iltihabı belirteçlerini azalttığını göstermiştir. 1000’den fazla Çinli kadını içeren bir çalışma, en yüksek miktarda turpgillerden sebze yiyenlerin, en düşük miktarda yiyenlere kıyasla önemli ölçüde daha düşük iltihaplanma seviyelerine sahip olduğunu göstermiş.

 

Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur

Sindirim sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız, lif açısından zengin lahana yemek akıllıca bir seçim olur. Çünkü bu sebze, bağırsaklarda parçalanamayan bir tür karbonhidrat olan bağırsak dostu çözünmeyen lifle doludur. Çözünmeyen lif, dışkıya hacim ekleyerek ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

 

Dahası, bağırsaktaki faydalı bakteri sayısını arttırdığı gösterilen çözünür lif bakımından zengindir. Bunun nedeni, lifin Bifidobacteria ve Lactobacilli gibi dost türler için ana yakıt kaynağı olmasıdır. Bu bakteriler, bağışıklık sistemini korumak ve K2 ve B12 vitaminleri gibi kritik besinleri üretmek gibi önemli işlevleri yerine getirir. Daha fazla lahana yemek, sindirim sisteminizi sağlıklı ve mutlu tutmanın mükemmel bir yoludur.

 

Kalp dostudur

Kırmızı lahana, antosiyaninler adı verilen güçlü bileşikler içerir. Bu lezzetli sebzeye canlı mor rengini verir. Antosiyaninler, flavonoid ailesine ait bitki pigmentleridir. Birçok çalışma, bu pigmentten zengin yiyecekleri yemek ile kalp hastalığı riskinin azalması arasında bir bağlantı bulmuştur. Araştırmacılar, antosiyanin açısından zengin gıdaları daha fazla tüketenlerin kalp krizi riskinin çok daha düşük olduğunu buldular.

Sonuç olarak, diyetle alınan antosiyanin alımını artırmanın da kan basıncını ve koroner arter hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

 

Kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir

Kolesterol, vücudumuzdaki her hücrede bulunan mumsu, yağ benzeri bir maddedir.

Lahana, sağlıksız LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen iki madde içerir. Bunlar çözülebilir lif ve bitkisel sterollerdir.

Çözünür lif, bağırsakta kolesterol ile bağlanarak ve kana emilmesini önleyerek “kötü” LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Lahanada bulunan sterol çeşidi olan fitosterol ise yapısal olarak kolesterole benzeyen bitki bileşiğidir ve sindirim sisteminde kolesterol emilimini bloke ederek LDL kolesterolünü düşürür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!