ELEKTRİK NEDEN PAHALI?

Son aylarda hemen hepimizin canını yakan fahiş elektrik faturaları neden inanılmaz rakamlara ulaştı, bunun ana sebebi yüksek maliyetler mi yoksa başka sebepler mi? Türkiye’de iki türlü elektrik üretiliyor, devlet kurumları ve özel sektör. Enerji Bakanlığı yerli üreticiden KW başı 5.5 Cent’e aldığı elektriği dağıtım şirketlerine 2.9 Cent’ten satıyor.

KW başı 2.6 Cent zararına. Dağıtım şirketleri 2.9 Cent’e aldıkları elektriği tüketiciye 6.8 Cent’e pazarlıyor, kâr %127. Ve bu rakamlar 2020 yılı için.

2022 yılına geldiğimiz de ise; Enerji Bakanlığı 2020 yılında 2.9 Cent’e verdiği elektriği 2.35 Cent’e çekiyor. Peki, fiyatlar düşüyor mu?

Elbette bugün hemen hepimizin tepki gösterdiği rakamlara ulaşıyor. Devam edelim, Enerji Bakanlığından 2.35 Cent’e alınan elektriğin vatandaşa ulaştığı rakam nedir, 11.5 Cent.

Kar marjı ne olmuş %388. Tahmini 60 milyar KW üzerinden elde edilen gelir 5.5 milyar dolar.

Gelelim bu kadar kâr eden dağıtım şirketlerine Enerji Bakanlığının niye müdahale etmediğine.

Hani şu hem fakir olup hemde liberal Ekonominin yani vahşi kapitalizmin ne olduğunu bilmedikleri halde “Devlet ticaret mi yapar canım, hepsi satılsın” diyenler vardı ya onlara sözüm.

Bu kurumlar özelleştirilirken dünyada para ve kredi kapıları sonuna kadar açıktı.

Kendi öz sermayeleri bu kurumları almaya yetmeyen şirketler, Enerji Bakanlığı ile bir protokol imzalayıp Londra’da ki para simsarlarından uluslararası tahkimde borçlandılar. Dövizin yükselmesiyle birlikte geri ödemelerde sıkıntıya girdiler.

Bu kaosu personel azaltarak, altyapı bakım ve onarımlarını askıya alarak çözmeye çalıştılar, olmadı. Bakanlık müdahale edebilir mi?

Hayır.

Çünkü şirketler batarsa borç sırtlarında kalır. İktidar bilmiyor mu vatandaşın nasıl tepki gösterdiğini?

Elbette biliyor ama işin gerçeği bu fiyatlar o şirketleri kurtarmaktan çok uzak.

Belki minik bir pansuman gelebilir ancak o tarihlerde ki Dolar/TL dengesini bugüne yansıttığımızda elektrik fiyatlarına bir bu kadar daha zam yapılması gerekiyor.

Neticede bu kurumlar satılırken sevinçten göbek atıp destek verenlerle birlikte yakınıyoruz.

Eğer bu şirketler devlette kalmış olsaydı elektrik yarı fiyata düşer hem devlet hem vatandaş kazanırdı.

Bu kaosun tek tesellisi zıt görüşlüler ezilme ve fakirlik noktasında birleşti.

“Sonuç ne olur derseniz?”

Henüz krizin başındayız.

Bu dengeleri oturtmak yıllar alacaktır. Herkes elindekine sahip çıkıp bu günlerin kıymetini bilsin. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version