ATATÜRK’ÜN TÜRK ULUSUNA YÖN VEREN GÖRÜŞLERİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürk’ün Amerikan gazetecilerinden Mrs Baker’e vermiş olduğu beyanat ve bu beyanat hakkında elçiliklere gönderilen 26 Haziran 1935 tarihli genelgede Amerikalı gazetecinin sorduğu sorulara Atatürk’ün verdiği yanıtlardan bazıları aşağıda açıklanmıştır.
Soru: Türkiye nereye doğru gidiyor? Türkiye için son amacınız nedir?
Cevap: Yeni Türkiye’yi görmüş ve tanımış olanlar bilirlerki Türk Cumhuriyeti camiası, kendisine hedef olarak insanlığı ve kültürü almıştır. Türk’ün yeni gittiği yol ve varmak istediği nokta kültür hayatında yükselmek, insanlık yolunda ilerleyerek ve elinden geldiği kadar sulha ve beşeriyete hizmet etmektir.
Bugün mukaddes hedeflere yürürken yurdumuzda sulh ve sükun, cihanda sulh ve sükundur. Bu temel üzerinde isterim ki, Türkiye, bütün beşeriyeti yüksek ve tertemiz düşünceli bir camia haline getirmekte kendisi gibi olan yüksek milletlerle beraber çalışsın. Bu yolda yürümek isteyen Türkiye, çok eski tarihinde medeniyet sahasında oynamış olduğu büyük rolü tekrardan başka bir şey yapmıyor.
Soru: Türkiye’de tatbik edilen devletçiliğin manası nedir?
Cevap: Türkiye’nin tatbik ettiği devletçilik sistemi 19. asırdan beri sosyalizm nazariyatçılarının ileri sürdükleri fikirlerden alınarak tercüme edilmiş bir sistem değildir. Bu, Türkiye’nin ihtiyaçlarından doğmuş Türkiye’ye has bir sistemdir.
Devletçiliğin bizce manası şudur.
Fertlerin hususi teşebbüslerini ve şahsi faaliyetlerini esas tutmak fakat büyük bir milletin ve geniş memleketin bütün ihtiyaçlarını, birçok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak memleket iktisadiyatını devletin elinde olması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye vatanında asırlardan beri ferdi ve hususi teşebbüslerle yapılmamış olan şeyleri bir an önce yapmak istedi ve görüldüğü gibi kısa bir zamanda yapmaya muvaffak oldu.
Bizim takip ettiğimiz bu yol, gürüldüğü gibi liberalizmden başka bir sistemdir.
Osmanlı Devleti’nin külleri arasından Atatürk’ün önderliğinde doğan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin amacı ve tatbik edilen devletçilik politikasının esası hakkındaki Atatürk’ün bu görüşleri aradan 80 yıl geçmesine rağmen bugünlere ışık tutacak ve ders alınacak niteliktedir.
Ulu Önder Atatürk’ün günümüz Türkiye’sine ders verecek nitelikte olan bu görüşlerinin bizi yönetenlerce dikkate alınarak uygulanmasını dileriz.
Kaynakça: Atatürk’ün Milli Dış Politikası,
Kültür Bakanlığı Yayınları, cilt: 2, s. 277-278, 1992.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Mahmutlar Haber, En Güncel Haberler, Son Dakika - MahmutlarPost ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!