MAHMUTLAR’ DA KARŞILAŞILAN SORUNLAR-Ender Karaca
Özellikle 2004 yılından başlamak kaydıyla turistik bir belde olmak için çaba sarf eden Mahmutlar beldesinin karşılaştığı bazı sorunları dile getirmek istiyoruz.
Bu sorunların başında hangi akla hizmet ettiği belli olmayan ve doğa yasalarını hiç dikkate almadan o güzelim tarım arazilerini imara açarak yapılan 10-12 katlı binalarla Mahmutlar beldesinin de çirkin bir yapılaşmaya gidildiği,
Turistik bir belde olması nedeniyle tüm otellerin sahilleri işgal ederek ben yaptım oldu mantığına göre hareket edildiği,
Sahillerin çağdaş bir hale getirilmesi ve halka açık bir şekilde düzenlenmesi konusunda Mahmutlar belediyesince bu güne kadar herhangi bir radikal girişimlerde bulunulmadığı,
Sahildeki büfelerin kimlere, ne şekilde kiraya verildiğinin bilinmediği gibi bu büfelerin kıyı yasası ve buna bağlı olarak çıkartılan kıyı yönetmeliğine aykırı bir şekilde işletildiği,
D-400 Karayolunun oteller ve tatil sitelerince işgal edilerek kapatılan yaya alt geçitlerinin bir an önce halka açılması konusunda Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğünün özellikle Mahmutlar Belediyesine üç ay önce gereğini yapın şeklinde gönderdiği yazısına bugüne kadar Mahmutlar Belediyesinin herhangi bir işlem yapmadığı görülmektedir.
Bunlara benzer onlarca sorunlar dile getirebiliriz.
Ancak bazı sorunlar var ki bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması zorunludur.
Örneğin; D-400 karayolunun Mahmutlar geçişinde yer alan ve oteller ve tatil sitelerince kapatılan 8 adet yaya alt geçidinin bir an önce tüm vatandaşların kullanımına açılması zorunlu bir hale gelmiştir.
Bunun yanında halka açık olması gereken ancak oteller ve tatil sitelerince kapatılan kumsalın yine bir an önce halkın kullanımına açılması zorunludur.
Kıyı yasasının 13. maddesi uyarınca kıyıların kontrolü ilgili belediyelere aittir.
Peki Mahmutlar Belediyesi kıyılarda gerekli kontrolü yapıyor mu?
Yapıyorsa sorun yok. Yapmıyorsa görevini ihmal ediyor diyebiliriz.
Ancak Mahmutlarda 15 yıldır bulunuyoruz. 15 yıl önce kıyıların durumu neyse bugün de odur.
Esasında kıyılar o kentin can damarıdır. Bugüne kadar bu kıyıların güzelleştirmesi konusunda neden herhangi bir proje geliştirilememiş onu da anlamakta zorluk çekmekteyiz.
Bu sorunları sürekli gündeme getirmemizin nedeni artık Mahmutlar tüm yönleri ile kabuk değiştiriyor.
Ancak çağdaş kentleşme konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olamadıkları için geleneksel bir yapıda olmak kaydıyla şehirleşmeye çalışıyoruz.
Bunda da başarılı olunuyor mu? Bunu da gerek yurt dışından gerekse yurt içinden gelerek yerleşenlere sormak gerekir.
Acaba bu sorular yerinde görülerek Mahmutlar halkına soruluyor mu? Halk çözüm bekleyen bu sorunlar hakkında ne diyor?
Oluşan bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması Mahmutların geleceğine yönelik olup vakit kaybetmeden oluşan sorunlara çözüm üretmekte Mahmutlar Belediyesinin bir görevi olduğunu da unutmayalım.