MAHMUTLAR’DA KENT ESTETİĞİNİ BOZAN BALKONLARIN DURUMU- Ender Karaca
Bu konuyu birkaç kez dile getirdim. Mahmutlar da üzülerek ifade etmek gerekirse öteki kentlerimizde olduğu gibi kent estetiğine hiç önem verilmiyor.
Önem verilmeyen estetiklerin başında apartmanlardaki balkonların kat maliklerince PVC’li cam ya da panjurla kapatıldığı görülmektedir.
Bu kapatma işlemi bazı apartmanların mimari özelliğini bozduğu gibi kent estetiğine de hiç uymadığını söyleyebiliriz.
Bilindiği üzere bizim toplumun temel özelliği her hangi bir konut satın aldığımız zaman örneğin; o evin balkonunu 3194 sayılı İmar Kanununun ilgili maddelerine uygun olup olmadığına bakmaksızın hemen kapatmaya çalışırız.
Tabi bu kapatma işlemi hemen yargıya intikal eder ve binlerce dosya “Balkon Davası” dosyası olarak mahkeme kayıtlarında yerini alır.
Hatta bu konu yeri geldiği zaman Danıştay’a kadar da intikal eder ve Danıştay ın aldığı kararlara göre konu neticelenir.
Danıştay balkonlarla ilgili olarak iki mimari tür üzerinde karar verir.
Bunlardan biri gömme diğeri ise çıkma balkon olarak adlandırılır.
Bazı durumlarda ise bu balkonları kısmen gömme kısmen çıkma ve köşe balkon olarak ta alt gruplara ayırır.
Bu balkonların hangi balkon türüne gireceğine ancak bilirkişi tarafından hazırlanan rapora göre karar verilir.
Özellikle gömme balkonların durumunu ele alırsak; inşaat taban alanından taşmayan ve gömme balkon olarak tabir edilen kısımların cam ve PVC denilen aksam ile kapatılmasını Danıştay ilgili kanuna aykırı bulmuyor.
Dolayısı ile ilgili Belediyeden de izin almak ya da cezaya çarptırılmak gibi bir sorunla karşılaşılmıyor.
Ancak her ne koşulda olursa olsun açılır kapanır bir şekilde örneğin; panjur la kapatılmış bir gömme balkonun statiği bozacak iç duvarların yıkılmasına izin verilmiyor. Dolayısı ile gömme bir balkonu kapatıp üstüne üstlük örneğin; mutfak duvarlarını yıkarak balkonun iç alana dahil edilmesi yasalara aykırı bulunuyor.
Bu arada Danıştay gömme balkonun kapatılma işleminin kesinlikle beton, tuğla ve benzer materyallerle gerçekleştirilmeyeceğine dikkat çekiyor ve bu tür yapı malzemesinin kullanılması halinde kesinlikle yıkım kararının alınması gerektiğini vurguluyor.
Gelelim çıkma balkonların durumuna; çıkma balkon binanın ön ya da yanında, inşaat alanı dışında , bahçe mesafesi içinde kalan balkonların kapatılması kanuna aykırı sayılıyor.
Başka bir deyişle çıkma balkonların hangi koşulda olursa olsun ister PVC’li cam ister panjurla kapatılsa dahi bahçe mesafesini ihlal edip inşaat alanını arttırdığı için yasa dışı olarak adlandırılıyor.
Biz burada bu konuya Danıştay’ın idari mahkemeler boyutunda baktık ve Danıştay’ın aldığı kararlar doğrultusunda konuyu dile getirdik.
Bu konu üzerinde daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler 13 Aralık 2009 tarihli Hürriyet Gazetesinin Ankara ekinde yer alan “Danıştay tüm belediyelere balkonları yıkmayın diyor ama….” Adı altında yayınlanan bu haberi internetten okumalarını öneririz.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; özellikle Mahmutlar da ev sahibi olan yerli ve yabancı tüm kat maliklerinin ”Balkon Konusunda” yapacakları herhangi bir işlemin mutlaka Danıştay’ın aldığı kararlar doğrultusunda yapmalarını öneririz.